Ta mig till havet

Ibland måste man ta en paus från London och under helgen var jag på en liten minisemester. Tog tåget söderut på lördagsmorgonen och landade först i Southampton, hamnstaden där Titanics olycksaliga resa startade för drygt 105 år sedan. Givetvis uppmärksammas detta faktum på en av stadens museum, och jag passade såklart på att besöka det. SeaCity Museum ligger centralt och det är bara en kort promenad till tågstationen. 
 
Utställningen var intressant och vi fick följa ett antal personers öde före och efter Titanic. Några återvände till Southampton, andra fick sin grav i havet. Staden hade bidragit med ett stort antal besättningsmän (och några kvinnor) och drabbades hårt av katastrofen. I ett av de sista rummen kunde man även få höra snuttar från den efterföljande rättegången, och hur det osjunkbara skeppets öde har format dagens säkerhetstänk. Vissa delar var även interaktiva på ett sätt som intresserar alla åldrar; kul på samma gång som man lärde sig något. Bland annat fanns en mannick som simulerade kolskotting, och det var rejält svårt och jobbigt att hålla trycket uppe!
 
Southampton bjöd även på shoppingmöjligheter och en trevlig lunch. Det finns mycket att se förutom det nämnda museet, och jag önskar att vi hade haft mer tid att kolla runt. Skulle till exempel gärna ha följt den självguidade promenaden runt de medeltida tornen och stadens lika gamla försvarsmur - det finns skyltar uppsatta som berättar och förklarar historien. Så finns ju Tudor House & Garden, som den här historiefantasten inte hann se, så jag behöver nog åka tillbaks snart!
 
Efter Southampton besökte jag en kompis i en typisk engelsk by, med en fantastisk pub och tillhörande butik och vi hade en trevlig, väldigt lokal kväll. På söndagen åkte vi genom New Forest, där de berömda hästarna med samma namn går lösa och betar, halvvilda i stora flockar. Vackert och fascinerade! I Lymington stannade vi för en promenad längst Seawall, där man ser ut mot Isle of Wight, innan vi tog en tur på den hemtrevliga stadens shoppinggator. Hit behöver jag verkligen återvända med mer tid i bagaget! 
 
Det är enkelt att ta sig till Southampton; 1 1/2 timme med tåg från London Waterloo och du är där. Vill du åka till Lymington kan du åka ett stopp längre till Brockenhurst och byta tåg på den lilla stationen. Är du sugen på Isle of Wight så går det båtar både från Southampton och Lymington. Hästarna hittar du lite här och var i New Forest!
 
 
 
De röda prickarna visar var döda besättningsmän på Titanic hade bott - många kom från Southampton
 
 
 
Den lilla staden Lymington har charmiga små gator med butiker och matställen
 
 
 
1 Lotta:

skriven

Låter jättespännand

Svar: Ja, det är härligt att lämna asfalten bakom sig ibland :-)
Den svenska guiden

Kommentera här: