Den öde storstaden

London, en av Europas största städer med sina i runda slängar 9 miljoner invånare, som dessutom har nästan 20 miljoner besökare varje år plus de som dagligen pendlar in till staden för att jobba. Det är många människor det på en ganska liten plätt. 
 
Om du besökt, bott eller bor i London så vet du också hur mycket folk som ständigt är i rörelse, speciellt i de mest centrala delarna. Många tusen som kikar i butiker längst Oxford Street, de långa köerna vid populära besöksmål som Madame Tussauds och London Eye, folk som vilar fötterna på trappstegen runt Eros (som egentligen är Anteros, hans bror) på Piccadilly Circus. London idag ser väldigt annorunda ut. Vi är i lockdown och får bara gå ut för vår dagliga motion, för att handla mat eller gå till apoteket och för att åka till jobbet om man är "essential worker", vilket i prinicip är de nödvändigaste jobben för att hålla samhället igång, som sjukhuspersonal, bussförare, anställda i matvarubutiker och liknande. 
 
Så just nu är centrala London väldigt öde. Det bor inte speciellt mycket folk i dessa delar av staden, runt Trafalgar Square och närområdet där. De flesta du vanligtvis möter är antingen turister eller människor på väg till eller ifrån jobbet. Nu finns inga turister och många arbetsplatser är stängda. I stället går man runt i något som känns lite som en spökstad. En vacker sådan visserligen, men väldigt tyst, stilla och märkligt. 
 
Eftersom jag fått ett extrajobb nu när jag inte har några guide- och reseledareuppdrag så har jag anledning att åka in till centrala London. Jag packar onlineordrar med matvaror åt en svensk butik. Efter jobbet har jag nyttjat min rätt till daglig motion och promenerat en bit åt lite olika håll innan jag tagit bussen hem. Samtidigt har jag passat på att dokumentera i form av fotografier av en mycket öde storstad.