Ett skepp kommer lastat

Kanske har du besökt det fantastiskt fina Museum of London nära St Paul's, men visste du att de även har en avdelning i Docklands? Ta DLR till West India Quay eller tunnelbanan till Canary Wharf och besök detta intressanta museum där du får veta mer om Londons historia som en av världens största hamnar. 
 
Eftersom det är inrett i ett av de gamla lagerhusen för hamnen så får man en fin känsla för hur det kan ha sett ut för hundra år sedan, då platsen var ett myller av skepp, varor och jobbare. Här finns allt från själva lastportarna där man tog in varorna, till stora vågar, tunnor och annat. Man har även byggt upp ett litet hamnkvarter med mörka gränder. Denna del av Docklands byggdes under början av 1800-talet och var öppen till 1980, då containerhamnar hade tagit över och man inte längre förvarade gods på samma sätt. Namnet West India Docks fick de av de köpmän som ägde hamnen, och som mest handlade med varor från Västindien. 
 
Man får också en inblick i den mörkare delen av historien, med slavhandel och piratverksamhet. Under en lång tid var London en av de största hamnarna för skeppning av slavar och man räknar med att runt en miljon människor fraktades via London för att säljas. En stor del av Londons rikedom kom från denna handel, något som man knappast skryter med idag.  
 
Precis som kompisen i the City har man välproducerade och pedagogiska permanenta utställningar som är gratis. Man får en bra överblick över inte bara hamnen och hur den fungerade, utan även om handel med Kina, skeppsbyggande och annat som har anknytning till London och civil sjöfart i olika former. Det finns mycket att se för alla åldrar och barn brukar ha en kul eftermiddag här. För de yngre finns även ett lek- och aktivitetsrum som är populärt. Självklart har man även ett fik och en butik att besöka. När man är klar på museet men kanske vill veta mer om livet på sjön så kan man ta DLR vidare till Greenwich och National Maritime Museum, även det med gratis entré.