Borough Market - den goda marknaden

Om du som jag är en ostälskare som dessutom har svårt att motstå luftorkade skinkor, mumsiga bakverk och nybakat bröd så är Borough Market absolut värt ett besök! Londons mest kända matmarknad är full av läckerheter från landsbygdens skafferi och en blandning av både engelska och importerade varor. Här hittar du det mesta, från frukt och grönt via ekologisk müsli och choklad till fisk och skaldjur. Flera av de fasta butikerna säljer även mackor och mindre rätter. Passa på att provsmaka lite här och där innan du bestämmer dig för en ljuvlig Stilton, Brie, Red Leicester eller vad som nu faller dig i smaken. Vill du inte köpa med dig något hem (eller till en picknick/till hotellrummet) så finns även ett antal restauranger, caféer och pubar i området. 
 
Marknaden i sig har rötter från 1000-talet då den låg i anslutning till London Bridge. På den nuvarande platsen har den funnits sedan 1756 efter att den förra marknaden hade stängts på grund av det trafikkaos (redan då!!!) som skapats runt den. Kommer du hit på natten eller tidig morgon mellan kl 02-08 under veckan så pågår grossistmarknaden, men är det den vanliga, kommersiella marknaden du är ute efter så är det onsdag till lördag på dagtid som gäller. Tumregeln är att den blir bättre ju närmare helgen du kommer och på lördagar kan det ibland vara ganska trångt mellan butiker och marknadsstånd. 
 
Den 3 juni i år utsattes området för en terroristattack i samband med incidenten på London Bridge. Marknaden stängdes under några dagar, men öppnades åter veckan efter, med fler besökare än någonsin - Londonborna ville gärna visa sitt stöd och nu är kommersen igång som vanligt även om minnet kommer finnas kvar länge. Personligen skulle jag inte undvika Borough Market på grund av detta; det var, är och förblir Londons bästa marknad för mat och annat gott.