Prinsessa eller riddare?

Warwick Castle, det ultimata utflyktsmålet för fagra damer och ädla riddare!
En av de bästa dagsutflykter jag gjort gick till denna fantastiska borg. Den har tronat upp sig över den lilla staden i över 1100 år och här har både kungamakare och societeten vistats och bott. Att gå runt här är som en resa genom historien och turen är både levande och spännande.
 
Grunden till slottet lades redan 914 och ni som sett tv-serien The Last Kingdom känner säkert till Ethelfleda, kung Alfreds dotter. Det här var hennes borg och drygt 150 år senare befästes den ytterligare av Vilhelm Erövraren. Resten är som man säger, historia, och inte vilken historia som helst! Den är dessutom fantastiskt bra presenterad i denna välbevarade borg och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är Merlin Entertainment som idag driver den som en turistattraktion. De äger även bland annat Madame Tussauds och även på Warwick Castle hittar du vaxdockor som gör hela upplevelsen realistisk och intressant. 
 
Det finns flera olika delar, alla med sitt tema. Det jag tyckte var bäst var The Royal Party där man får följa en helg av festande år 1898, komplett med vaxdockor som bland annat föreställer Frances Countess of Warwick och hennes gäster - bland annat är Winston Churchill och prinsen av Wales här. Dessutom kan man tjuvlyssna på deras konversationer, vilket gör det ännu mer underhållande. Även delen med Richard Neville, Warwick the Kingmaker, var intressant och väckte min lust för att veta mer om tiden runt Rosornas krig. Att bara promenera runt på muren, upp i tornen och runt slottet skapade en helhetsupplevelse som är svårslagen för en historienörd som mig. Gillar man dessutom att utsättas för skräckblandad förtjusning rekommenderas ett besök på The Castle Dungeons - inget för den harhjärtade precis!
 
 
Warwick Castle har också ganska många evenemang under året, speciellt i samband med att de brittiska barnen har skollov. Under sommaren brukar det till exempel bjudas på ett fartfyllt tornerspel. Kolla hemsidan och pricka in ett datum för att se riddare till häst. Förutom de större eventen pågår nästan alltid något intressant, som till exempel uppvisning med jaktfåglar och hur man använde en pilbåge på effektivaste sättet. Jag och mina vänner valde att följa med på en guidad tur genom en del av slottet, vilket var väl investerad tid. Till exempel fick vi se drottning Annes säng från 1700-talet och porträtt av en annan Anne, nämligen Boleyn som var en av de sex fruar som Henrik VIII avverkade. 

Hur tar man sig till Warwick då? Bästa allmänna kommunikationsmedlet är tåg: du reser Marylebone i London och är framme knappt 1 1/2 timma senare. Beställ i god tid via trainline.com så är det dessutom ganska billigt. Vill man passa på att stanna över natten för att ha ännu mer tid så finns både deras "glamping" då man bor i tjusiga tält med riktig riddarkänsla eller hotell i själva Warwick. Vill man lyxa till det så finns två sviter på slottet där man kan sova som en prins eller prinsessa. Mer info på hemsidan.