Två rockstjärnor fast ändå inte

Vad har Georg Friedrich Händel och Jimi Hendriks gemensamt? Det är väl inte den mest uppenbara duon i världshistorien, men faktum är att det finns fler saker som förenar dem: 
  • De var båda kompositörer av musik som blivit klassisk, om än på olika sätt. 
  • De var superkändisar under sin livstid och har fortfarande många, många tusen fans över hela världen. Även om det är Henrix som blivit känd som rockmusiker, så vill jag påstå att Händel var sin tids rockstjärna, utan att för den skull slänga ut böcker, 1700-talets motsvarighet till tv:n, genom fönstret. 
  • Så råkade de bo på samma gata i London. Inte samtidigt förstås, då den ena levde här under 1700-talet och den andre en kort tid på 1960-talet. Men ändå, deras hem låg vägg i vägg på Brook Street i Mayfair. 
 
Det sistnämnda har man tagit till vara på i museet Handel & Hendrix in London. Här får man följa bådas liv och gå in i deras respektive hem. Händel bodde här i 36 år och hade flera våningar, med salong, musikrum, sovrum och andra utrymmen för både privat bruk och för att underhålla gäster. Han hyrde ett helt så kallat town house, alltså alla våningar från köket i källaren upp till vindsvåningen. Jimi Hendriks däremot hyrde en liten lägenhet. Hans sovrum har blivit återställt till att se ut så nära originalet som möjligt. Till hjälp för detta har man till stor del använt en serie fotografier, tagna i lägenheten av rockfotografen Barrie Wentzell. Dessutom har man konsulterat Hendrix flickvän och dåvarande sambo, Kathy Etchingham, som också hjälpte till att inreda deras hem. Här hittar du bland annat en del av hans skivsamling, med några LP's som kanske förvånar. Du kan också se både Hendrix gitarrer och Händels instrument bland mycket annat att upptäcka på museet. 
 
Det är ett fascinerande besök där man går mellan två hundra år på några sekunder. Ett besök där  åtminstone jag lärde mig lite om dessa superstjärnor på sitt sätt och under helt olika tidsåldrar och förutsättningar. Det finns lagom mycket att se, lagom mycket information och jag skulle rekommendera runt 45 min till en timma (som vanligt hänger det på hur intresserad man är och hur mycket man gillar att utforska på ytan eller djupet). 
 
Så alla musiknördar; dags att planera in ett besök nästa gång ni är i London - och såklart när det åter är öppet efter lockdown och coronavirus. Observera dock att ingången inte är på Brook Street, utan på bakgården. Man går in på gränden Lancashire Court runt huset och på baksidan finns entrén. Mer info finns på museets HEMSIDA.