Höst i trädgården

Har du någon gång besökt Chelsea Physic Garden? Den ligger lite undangömd, nära floden och nästan granne med Royal Hospital i Chelsea. Jag har gjort flera besök sommartid, men i söndags passade jag på att göra en höstutflykt istället och det blev en fin eftermiddag på en av Londons kanske mest coronasäkra platser. Här finns gott om utrymme och frisk luft för alla!
 
Trädgården planterades av Londons apotekarskrå; The Worshipful Society of Apothecaries är deras officiella (och väldigt ståtliga!) namn, och den öppnades 1673. Syftet var framförallt att odla växter som kunde användas till mediciner och för att kunna göra research för framtida botemedel. Idag finns runt 5000 olika sorters växter i trädgården och vid varje besök kan man lära sig något nytt om hur de påverkar vårt välmående på olika sätt. Dels finns många skyltar med beskrivningar, dels kan man några gånger per dag följa med en guide på en liten rundtur som ingår i priset. 
 
På sommaren är det givetvis grönare och blommigare, men det var intressant att också se höstfärger, dahlior och andra växter som kommer lite senare på året än de jag sett tidigare. Här kommer ett litet urval av bilder: 
 
 
 
I medicindelen av trädgården finns informativa skyltar som berättar vilka växter som är bra för att bota eller lindra specifika sjukdomar. En del har hänvisningar till moderna mediciner där växten ingår som en ingrediens. Intressant fakta på ett enkelt sätt!
 
 
Det är väl alltid säsong för lite fika! På grund av Covid-19-situationen väljer många att sitta ute med gott avstånd mellan borden och gästerna.
 
 
De victorianska växthusen har funnits här sedan 1902 och klarat både blitzen, stormar och annat elände som drabbat London under de snart 120 åren som de funnits i trädgråden. 
 
 
 
Det finns också en avdelning med mat- och kryddväxter, till exempel en samling med chilisorter.
 
 
Följ länken för mer information om Chelsea Physic Garden, hur du bokar biljetter etc HÄR!