Krig och fred ombord på HMS Belfast

Hon har deltagit både i andra världskriget och Koreakriget. Varit hem för många tusen brittiska soldater. Seglat på den sju haven, men sedan 1971 ligger hon för ankar mellan London Bridge och Tower Bridge. Damen jag pratar om är Her Majesty's Ship Belfast. 
 
Numera är hon ett välbesökt museum där hon ligger vid kajkanten. Gå ombord och du får uppleva hur det är att leva på ett krigsfartyg. Du kan se allt från maskinrummet till sovplatser, köket och hela batteriet av kanoner i olika utföranden (vissa av dem från svenska Bofors). Det är upp och ner för trånga trappor, många rum att gå igenom och man får en bra bild av hur det fungerade under hennes aktiva år i tjänst. Dock en liten varning: det är inte speciellt handikapp- eller barnvagnsvänligt. Fartyget ser ut som det alltid gjort, vilket bland annat betyder trånga och branta trappor. Har man dåliga ben kan man ha svårt att ta sig runt och titta på allt. Notera också att det ingår audioguide, men dessvärre inte på svenska. Med det sagt så är det ändå ett spännande äventyr för barn och kan absolut rekommenderas till de som är intresserade av teknik och historia, både gammal och ung. Jag rekommenderar runt 2-3 timmar för ditt besök. 
 
HMS Belfast byggdes av Harland andWolff i Belfast och sjösattes den 17 mars 1938. Året efter gjorde hon debut i the Royal Navy och deltog sedan bland annat i D-Day. 1963 gjorde hon sin sista dag i flottan, och efter några år i reserven och sedan en kamp för att hon skulle bevaras, så fick hon sin nuvarande ankringsplats. 1978 blev fartyget en del av Imperial War Museum och deras samlingar. 
 
För info om öppettider och priser, klicka HÄR.
 
 
 
 

-