Den stora lilla universitetsstaden

Förra veckan lämnade jag London för en dag för att besöka Oxford, den kända universitetsstaden med imponerande byggnader och historia i överflöd. Visste du till exempel att staden var huvudstad under några år på 1640-talet, då kungen använde det som bas under inbördeskriget som härjade i landet? Eller att det finns tecken på att det varit ett lärosäte här sedan 1096, vilket gör det till landets äldsta universitet? Kanske visste du att det finns en botanisk trädgård som också den är Englands äldsta, att många studenter bor på någon av de 38 colleges som finns runt om i staden och att du kan besöka en del av dessa mytomspunna platser med sina tinnar, torn, vetenskap, bibliotek och matsalar som skulle kunna platsa på Hogwarths?

Jag lämnade ett mulet London på morgonen. Det går flera tåg i timmen från både Paddington och Marylebone, och resan tar ca en timme. Jag köpte en tur och retur, en sk day return ticket som oftast är det billigaste alternativet, speciellt om du köper i förväg. Väl framme i Oxford sprack molntäcket upp och det blev en utflykt i strålande sol.

Först följde jag med på en guidad promenad med Experience Oxfordshire. De har auktoriserade guider som är kunniga och kan allt om staden och dess historia, och det är väl värt avgiften till promenaden. Förutom den allmänna vandringen med bland annat ett besök på Exeter College (se bilden på matsalen – väntade nästan på att Harry Potter skulle komma rusande) och i den teologiska delen av Bodleian Libraries (där man faktiskt filmat en del av Harry, Hermoine och Rons lektioner), så fick vi en del bakgrundshistoria om staden och universitetet. Mycket intressant! De har även promenader med andra teman, tex polisserier som utspelar sig i Oxford, Harry Potter och om författarna till Alice i Underlandet och Sagan om ringen. Kolla deras guidade turer HÄR.

Efter en liten rast med en sallad i solskenet besökte jag sedan Oxford Castle Unlocked. Där får man följa med på en guidad tur med en av deras berömda fångar. Vår guide var Mary Blandy (dömd för att ha mördat sin far 1751) och vi började med ett motionspass; 102 trappsteg upp i tornet som är den äldsta delen av slottet. Senare besökte vi även de nyare delarna med fängelset som man använde flitigt under 1700- till 1900-talet. En kul detalj var att vi alla fick ta ett sk mug shot, alltså ett häktesfoto för att registrera fångarna. Det var här på fängelset i Oxford Castle som man först började använda denna metod för att hålla ordning på kunderna, något som är betydligt vanligare nu för tiden och det har spritt sig till länder runt om i världen. Efter guidningen kunde man köpa sitt mug shot med en tillhörande text om vilket brott man skulle ha begått och vilket straff man fått. De har även en trevlig liten butik som framförallt kommer gillas av riddarfantaster: Man kan köpa både svärd och riddarhjälmar och annat smått och gott. 

Innan jag begav mig hemåt promenerade jag runt lite bland alla vackra byggnader och smygkikade in på flera colleges. Vill man så går det att besöka flera av dem, som till exempel Magdalen, Christ Church, Balliol och Merton. De flesta tar en liten avgift (ca £5-6 per vuxen och lite billigare för studenter, barn och pensionärer); personligen tycker jag det är ett okej pris för ett besök i både historien och framtiden. De är alla både ståtliga och mysiga på en och samma gång och det känns lite som att kliva in i en film, eller kanske ett avsnitt av deckarna Morse eller Lewis eller den gamla serien En förlorad värld, så passa på när du ändå är på besök!

Om du är i London och vill göra en utflykt till Oxford så rekommenderar jag en heldag. Det ligger på lagom avstånd och förutom sevärdheterna finns även en trevlig stadskärna för shopping. Om du åker efter 24 oktober 2017 så kommer dessutom det nya, stora Westgate shoppingcentre ha öppnat. När du blir hungrig finns en blandning av mysiga pubar och restauranger att välja mellan och du hittar säkert något som smakar. Hoppas du tar dig tid för en dag i Oxford!