10 toppentips under Londonbesöket

London, mitt hem och min stad! Fast ibland är jag faktiskt lika mycket turist som den som besöker Storbritanniens huvudstad för första eller kanske femte gången. Om vi leker med tanken att jag aldrig tidigare varit här; vad skulle den svenska guiden tipsa mig om att göra? Här kommer tio snabba tips, utan någon som helst rangordning:
 
Besök Sky Garden: Man måste beställa biljetter i förväg, men det är gratis att åka upp till Sky Garden. Från toppen på byggnaden som i folkmun kallas the Walkie Talkie (men som egentligen heter 20 Fenchurch Street) kan du se ut över the City of London, bort mot Trafalgar Square, mot East End och norra London. Passa även på att ta en kaffe eller drink i en av barerna - den fikautsikten är svår att slå!
 
Promenera i parken - Kensington Gardens och Hyde Park, Regent's Park och Primrose Hill, Holland Park, Hampstead Heath eller Queen Elizabeth Olympic Park. Det är bara några förslag, för i London finns det mängder av trevliga parker att ta en promenad i (eller jogga, om man nu skulle vilja det). Om vädret tillåter är de dessutom perfekta för en picknick, men se till att ta reda på ditt skräp så du slipper böter från parkvakten. 
 
Ta en tur till Hampton Court Palace. De senaste två åren har jag varit hit så många så jag tappat räkningen och jag förstår verkligen inte varför jag inte rest hit tidigare. Det går tåg direkt från Waterloo, hur smidigt som helst, och det finns så mycket att upptäcka här för en historienörd som jag. Är du Tudorfantast är detta ett MÅSTE!
 
Victoria & Albert Museum. Det finns så otroligt mycket att se, så man skulle behöva dagar och månader. Mitt bästa tips är att kolla hemsidan och bestämma sig för en eller ett par avdelningar och om man hinner mer så är det en bonus. Jag absolut älskar deras klädsamling! Det är gratis entré, men vill du spana in någon av de intressanta tillfälliga utställningarna får du betala en liten slant. 
 
Ett besök på en mysig pub är ett annat måste när man är i London. Här serveras det mesta på tapp (och be om a pint of lager, inte en large beer) och du kan äta prisvärda, rejäla portioner. I de mer centrala delarna av London är Waxy O'Connors på Rupert Street en av mina favoriter, en annan är the Blackfriars vid Blackfriars Bridge och en tredje the Admiralty vid Trafalgar Square. Men med det sagt så det finns hundratals bra pubar i den här stan!
 
Nära Putney Bridge finns en av Londons undangömda pärlor, nämligen Fulham Palace. Ta tunnelbanan till Putney Bridge Station, följ gångvägen under bron, strosa längst Themsen i Bishops Park och titta på roddarna som tränar. När du kommer till slutet av parken promenerar du runt den stora gräsplätten och tillbaks till det gamla biskopspalatset, tar en fika i the Drawing Room Café och om vädret tillåter kan du njuta den the Walled Garden. 

Madame Tussaud's: Det ÄR faktiskt roligt, även om det är en typiskt turistig grej att göra. Men faktum är att vaxkabinettet är välbesökt av en anledning och roligast är det givetvis att gå hit med några vänner, ta kuliga selfies med kändisar, skratta och utropa ett och annat "åh" och "oj, kolla" när man ser något oväntat. Det kostar en slant, men det är väl värt ett besök. 
 
Vill man shoppa järnet en dag så är Westfield den perfekta destinationen. London har två av dessa gigantiska shoppingcenter; det ena i Shepherd's Bush och det andra i Stratford. Besök det som ligger närmast ditt hotell eller prova båda - du kan nå dem genom att ta tunnelbanan och Central Line väster- eller österut. 
 
Drick afternoon tea och njut av goda bakverk, scones och sandwichar. Lyxa till det med Fortnum & Mason, the Ritz eller Browns Hotel eller välj ett billigare alternativ hos caféer som Villandry, Bea's of Bloomsbury eller Patisseri Valerie. Vill man ha det extra gott så kan man oftast lägga till ett glas Prosecco eller champagne. 
 
Sist men inte minst måste jag såklart rekommendera en guidad promenad med den svenska guiden i London. Om du inte redan följer mig på facebook så hittar du mig HÄR och min hemsida där datum och tema för turerna finns HÄR. Välkommen!
 
Självklart finns det mycket annat att upptäcka i och runt London, som till exempel the Tower of Londo
 
n, en båttur på floden, en promenad och titta på underhållningen längst Southbank, Borough Market, Natural History Museum med dinosaurierna, Marylebone High Street med mysiga butiker och caféer, god mat från världens alla hörn, Beatlesbutiken på Baker Street, Roof Gardens i Kensington, sommaröppet på Buckingham Palace, bo på lyxigt spahotell, vintage bowling på Bloomsbury Bowling Lanes, burgare på Honest Burger, Camden Stable Market kombinerat med en tur med en klassisk kanalbåt, konsert på O2 Arena, London Zoo med eller utan barn... Det finns ett oändligt urval av aktiviteter, saker att se, göra, smaka. Varmt välkomna till London!