En fängslande upplevelse

I går installerades den nya Constable of Tower vid en högtidlig ceremoni vid Towern. Han är den 160:e konstapeln i ordningen och som sådan den högste beskyddaren av London. Ett ärofyllt uppdrag minsann!
 
Och på tal om The Tower of London; som den historieälskare jag är så är det givetvis ett av mina favoritställen i min stad. Jag har varit här fler gånger än jag kan räkna, och ändå hittar jag nya saker att se varje gång - märkligt men sant. Eller, inte så konstigt kanske, för i den väldiga borgen vid Themsens strand ryms 1000 år av allt från kunglig glans till fängelsehålor och tortyr. Det har varit skådeplatsen för avrättningar av drottningar. hem för de engelska kronjuvelerna och under en tid användes det som zoo. All denna historia på en och samma plats, förpackad bakom en flera meter tjock stenmur. 
 
Towern är byggd som en borg för att försvara London, och högste chef är som jag nämnde the Constable. Den äldsta delen byggdes av Wilhelm Erövraren (eller William the Conqueror som han kallas på engelska). Denne vikingaättling hade själv erövrat England vid slaget vid Hastings 1066 och följt upp med en triumfmarch genom sitt nya land. Väl i London, efter att han krönts till kung, bestämde han sig för att låta bygga ett kungligt palats som samtidigt skulle fungera som en försvarsborg, allt för att säkra inloppet till staden. Året därpå startades bygget av det som idag kallas the White Tower. Tanken på att kung William I knallade runt i tornet för TUSEN år sedan, upp och ner i samma trappor som vi använder idag, är lite lätt svindlande... 
 
Under årens lopp stärktes försvaret, man byggde en extra mur här, ett hus där, och Towern bredde ut sig i sin mäktighet, ständigt redo att jaga bort inkräktare - eller fängsla dem om det passade bättre. Under Tudortiden skickade Henrik VIII dit sina motståndare och drottningar i parti och minut, och en del av dem miste huvudet innanför murarna. Hans äldsta dotter Mary lät fängla sin egen lillasyster, men hon kom iallafall ut levande och blev så småningom drottning själv; Elizabeth I. 
 
The Tower of London har sett både kungar och drottningar förbereda sin kröning (som sedan 1066 alltid skett i Westminster Abbey), men några olycksaliga individer har mött döden istället för festligheter. Många fångar har passerat in genom Traitor's Gate - några slapp ut igen, medans andra avslutade sitt liv här eller på det närbelägna Tower Hill. Även under andra världskriget användes det som fängelse, men det var som palats och försvarsborg som historien en gång började!
 
Idag kan man se både kronjuveler, riddarrustningar, korpar och en restaurerad del av 1200-talspalatset, för att nämna några få saker. Följ gärna med en Beefeater på guidad tur - de vet ALLT om Towern och dess historia! Ett besök här passar hela familjen, från barn till pensionärer. Tänk dock på att det är en tusenårig borg, så allt är inte handikappvänligt. 
 
Ha ett trevligt besök och håll dej undan från att bli arresterad :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: