Grattis på födelsedagen!

Just idag, den 24 maj är det drottning Victorias födelsedag. Om hon fortfarande hade levt, så hade hon varit inte bara världens äldsta regent, utan det äldsta människan med sina friska (?) 201 år! Förra året uppmärksammades hennes födelsedag på olika sätt, bland annat genom en jättefin utställning på Kensington Palace. Det fina lilla slottet i västra London var hennes barndomshem och det bor fortfarande kungliga barn här: prins William, Kate och deras tre barn har sitt hem här. 
 
Du kan besöka visningsvåningarna på Kensington Palace under hela året, åtminstone när världen inte har drabbats av en pandemi. Det har varit ett kungligt residens sedan 1689, då det som då hetter Nottingham House köptes av de dåvarande monarkerna William och Mary. William var astmatiker och behövde komma ifrån den dåliga luften som drog runt i Whitehall, slottet vid floden som Henrik VIII hade låtit byggas. Kensington var perfekt; på landet men ändå nära staden. Idag är det definitivt inte ute på landsbygden, utan i zon 1 och en del av centrala London!
 
Men, tillbaks till Victoria: det är alltså hennes födelsedag och eftersom man inte kan fira varken med henne eller på Kensington Palace så har Historic Royal Palace (stiftelsen som driver slottet, och dessutom flera andra historiska kungliga residens) släppt ett digitalt fotoalbum som man kan bläddra i och där få veta mer om hennes liv från ung prinsessa till hennes Diamond Jubilee 1897, då hon firade sin långa regeringstid och 60 år som drottning. Klicka HÄR för att komma till albumet.
 
 
Screenshot från fotoalbumet
 
 
Bilder från förra årets utställning i Kensington Palace. 
 
 
 
1 Lena i Wales och Spanine:

skriven

Drottning Victoria är fascinerande. Jag tycker både extremt illa om henne och gillar henne efter olika tider i hennes liv. Från livlig ung kvinna till surkärring. Ursäkta språket!
Intressant album!
Ha det bra!

Svar: Haha. Ja, hon är både roligt och irriterande på samma gång. Hoppas allt är bra i Wales!
Den svenska guiden

Kommentera här: