Svensk höjdpunkt i London

Som svensk i London saknar jag ibland husmanskost, och även om jag ändå är en hyfsad kock så är det skönt att kunna gå på restaurang och beställa köttbullar och mos. IKEA har servat med en del portioner genom åren, men sedan november 2016 tillbaks finns ett bättre alternativ i centrala London; Aquavit. Precis som sin storebror i New York serveras det mat med smak av Skandinavien i snygg miljö. Lite dyrare än möbeljättens restaurang dock...
 
Jag och en av mina vänner besökte Aquavit för en söndagsbrunch härom veckan och båda hade ganska höga förväntningar. Man får liksom det när man förhandskollat en meny som består av olika varianter av lax, sill, köttbullar, lingon och kaviar. Vi var lite tidiga men den trevliga personalen visade oss genast till vårt bord. Mellan våra diskussioner om allt annat som kompisar pratar om lyckades vi ändå beställa rårakor med fläsk, laxsallad, Janssons frestelse, pannkakor med blåbär och sen deras unlimited sparkling wine offer (alltså prosecco med påfyllning under två timmar) för den där lilla extra lyxkänslan. Som aptitretare fick vi underbart gott fröknäcke med någon typ av fiskpaté som smör och när maten kom in blev vi inte besvikna!
 
Att äta på Aquavit är lite som att komma hem till sin egen midsommaräng och äta picknick i gräset fast man befinner sig mitt i London i oktober. Mycket vällagat och även om du bara är på besök i staden är restaurangen väl värd ett besök. Är det midsommarkänslan du vill åt så har de till och med egenkryddad snaps till maten. Om du inte vill äta så finns även en förstklassig bar och miljön är fantastiskt trevlig. Möblerna är klassiska, skandinaviska och beställer du en kopp te är det stor chans att du får dricka ut en Ostinda-kopp från Rörstrand. På tal om te; du kan förstås välja en skandinavisk-engelsk variant på Afternoon Tea med bland annat prinsesstårta, serverad i en servis från George Jensen. Väldigt passande faktiskt, för på Aquavit känner du dig som en prinsessa (eller prins för jämlikhetens skull), oavsett om du är svensk turist eller infödd Londonbo. 
 
 
 
PS! Aquavit erbjuder även rum för privata tillställningar. Ska du ha födelsedagsmiddag, gifta dig, fira företagets 30-årsjubileum eller något annat så är kan Den svenska guidens eventservice hjälpa dig fixa detta!
 

Galna vetenskapsmän?

Kommer ni ihåg barnprogrammen när ni var små? Vi har ju alla en och annan favorit och jag tyckte om uppfinnaren Professor Balthazar. En annan klurig konstruktör som dök upp när jag var lite äldre var gubben i Tillbaka till framtiden - ni minns väl Doc? Båda dessa och en mängd andra lite smått galna, men ändå kloka vetenskapmän figurerar i filmer, böcker och annan media och utan deras verkliga alter egon, de som som uppfunnit allt möjligt under årtusenden, skulle vi fortfarande bo i grottor. På Science Museum kan du se och stämma in i hyllningarna av våra uppfinningsrika vetenskapsmän genom tiderna.

Det finns mycket att se och en mängd intressanta avdelningar och föremål på museet, från stora ångmaskiner via matematikens betydelse för vår vardag till rymden och det interaktiva energiavdelningen. Det är perfekt för nyfikna barn och vuxna - hur funkar det egentligen och hur har man uvecklat saker som till exempel bilar, klockor och datorer. Den avdelning som Den svenska guiden gillar bäst är Making the Modern World, där de har en SAAB med i utställningen! Dessutom är det spännande med de olika interaktiva delarna som finns runt om i den stora byggnaden. 

Precis som på många andra av Londons stora museer så är det gratis att besöka Science Museum, men det finns donationsboxar där du gärna får lägga ett par pund - det är genom dessa frivilliga slantar som de kan bevara och utveckla muséet. Dessutom har de alltid minst ett par specialutställningar som kostar en liten slant, och även detta går till driften såklart. Den sista onsdagen i månaden har de Lates, det vill säga kvällsöppet, vilket är event med olika teman som är öppet endast för vuxna och man behöver oftast förköpa biljetter då det brukar vara populärt. Kolla in hemsidan för tips och förhandsbiljetter: Science Museum

 
 
 

Ut på tur, aldrig sur

Det händer ibland att jag vågar mig på resor utanför M25, motorvägsringen som går runt London och för inte så länge sedan kom jag hem från ett sådant äventyr: i drygt tre veckor i augusti reste jag runt i Skottland, både för jobb och som turist och oj, så mycket jag sett och upplevt!
 
Skottland är otroligt rikt på historia och det finns spår av bosättningar från stenåldern, för nästan 10 000 år sedan. Mycket blod har runnit och det sista fältslaget på brittisk mark utkämpades 1746 på heden vid Culloden nära Inverness. Som historienörd med ett visst specialintresse för den serie revolter som kommit att kallas de jakobitiska upproren var ett besök på slagfältet ett måste. Det blev en flera timmar lång visit med en guidad tur, egen promenad runt och ingående studier av det museum som finns i det ganska nybyggda besökscentret. 
 
Inverness i sig är en trevlig medelstor stad med trevliga pubar och butiker. Förutom att den ligger nära Culloden så är den nästan mer känd för närheten till något annat, nämligen Loch Ness där sjöodjuret Nessie sägs bo. Jag passerade längst sjön vid ett par tillfällen, men såg dessvärre inte till damen i fråga. Vad jag däremot såg var Urquhart Castle, en medeltida befästing som numera är en av Skottlands mest välkända och välbesökta ruiner. Vid nästa Skottlandsresa hoppas jag hinna utforska borgen mer noggrannt. 
 
Annars är ju Edinburgh och Glasgow de städer som har flest antal besökare och dessutom är de största i Skottland. Framförallt blev jag förtjust i Edinburgh, med sin urgamla stadskärna runt the Royal Mile och de eleganta kvarteren i New Town. Ett eget utsiktsberg, två slott och en kunglig yatch finns att besöka, men en av mina höjdpunkter var nog ändå Scottish National Museum. Lagom stora avdelningar med intressanta samlingar och just då en specialutställning om Bonnie Prince Charlie och jakobiterna fångade mig i flera timmar. Ett av de trevligaste museum jag besökt! Eftersom jag var i Edinburgh under augusti så hade jag också förmånen att få se Military Tattoo. Innan var jag lite orolig för att det skulle bli långdraget, men det var helt spektakulärt bra! Staden i sig är vänlig och lätt att lära sig hitta i och jag ser fram emot nästa visit. 
 
En annan höjdare på resan var utflykten till ön Mull i Inre Hebriderna. Hit tar du dig lätt från Oban (som förresten är en fin liten stad med ett utmärkt whiskydestilleri och toppenbra fisk- och skaldjursrestauranger) med färja och sedan går det att åka buss åt valfritt håll. Jag och min turistgrupp besökte charmiga Duart Castle, hem för klanen McLeod och fick en spännande tur i det gamla slottet. Om man har mer tid så kan man korsa ön och fortsätta den Iona, den heliga ön sydväst om Mull, där det finns klosterruiner och annat att besöka. Även Tobermory i norr, med sina färgglada hus är en favorit bland besökare. 
 
Det går inte att åka till Skottland utan att prova whisky. Denna urskottska nationaldryck finns på varje pub, i butiker, på hotell och museum och i fickpluntor, ja överallt. I Edinburgh finns The Scotch Whisky Experience nära Edinburgh Castle och många destillerier har både guidade visningar och provsmakning. Jag besökte Glenturret och deras Famous Grouse Experience, där vi fick en mycket intressant rundtur i lokalerna. Den avslutades med en liten provning, dels av deras egen single malt och dels av Famous Grouse där Glenturret är en av de whiskies som blandas för slutprodukten. Är man riktig konnässör så är ett besök på minst ett destilleri inte bara ett alternativ utan ett måste på resan!
 
Jag hann se och uppleva så mycket under mina veckor i Skottland och ser fram emot nästa resa. Då blir det fler slott (hann med tio stycken denna gång!), mer fantastisk natur, fler spännande muséer, goda matupplevelser - ja, jag åt haggis, bland annat en haggisburgare! - och massor av mer historia!
 
 
Fettes College i Edinburgh var inspirationskälla för JK Rowling
när hon beskrev Hogwarth, trollkarlsskolan som Harry Potter går på. 
 
 
Culloden Moor och ett av de små monument som visar var de olika klanerna stod på slagfältet 1746.
 
 
Åt en trevlig middag, relaxade på spa och sov en natt på Airth Castle nära Falkirk
 
 
Highland Cattle är inte en sån vanlig syn som man kan tro i Skottland
 
 
Edinburgh Castle upplyst i skotska rutor under Military Tattoo.