En gång jag seglar i hamn

I London är våren på väg på allvar och ett sätt att njuta av den varma årstiden som är i antågande är att ta en båttur på Themsen. Det finns mångder av alternativ och du kan åka både dag- och kvällstid med en mängd olika båtar. 
 
Det billigaste sättet är att åka med Thames Clippers och betala med sitt Oyster Card. Det ingår inte i den dagliga maxtaxan, och kostar mer än tunnelbanan, men det är betydligt billigare än turistbåtarna. Du kan åka från ett antal kajer mellan Putney Bridge som ligger uppströms och åt andra hållet ända ut förbi Thames Barriers till Woolwich. Det ingår inte något vidare till guidning, men med en karta i handen kan du ändå navigera dig förbi Houses of Parliament, Somerset House, Shakespeare's Globe, the Shard, Tower of London, Canary Wharf och givetvis alla brorna över floden. Ett tips är att ta DLR, det förarlösa tåget, till Greenwich och strosa runt där innan du tar båten tillbaks in mot centrala London. 
 
Ett annat trevligt alternativ är att åka med på en matresa. Du kan antingen njuta av afternoon tea, där ett av alternativen utgår från Tower Pier och en enklare guidning ingår, eller åka med Bateaux London där du underhålls av båtens egen pianist under tiden du mumsar på kakor och tittar på London. Vill du ha lunch eller middag finns flera olika båtar att välja mellan, som Thames Dinner Cruise och CityCruises. De senare har även dagskryss med enbart sightseeing. Framför allt dagsturerna passar även för dig som reser med barn (om du vill åka tillsammans med dem på kvällen så rekommenderar jag att kolla med företaget först, så de inte har åldersgräns)
 
Vill du dansa dig fram på floden finns ett antal partybåtar med barer, disco och annan underhållning. Några exempel är Thames Boat Party och Absolute Party Cruises men du kan hitta massor om du använder den fiffiga uppfinningen google. På designmynight finns tips och biljetter till events och fest på floden. 
 
Så, vad föredrar du? Fest eller en stilla dagstur på Londons viktigaste gata, the Thames? 
 
 
 
 
 

Modern konst och utsikt värdig en tavla

Är du intresserad av modern konst eller arkitektur så är ett besök på Tate Modern ett måste. I den före detta kraftstationen från mitten av förra seklet kan du sedan år 2000 se både brittisk och internationell konst av hög klass. Byggnaden är en gigantisk tegelkoloss och svår att missa med sin nära 100 meter höga skorsten, byggd vid Themsens södra strand mitt emot St Pauls Cathedral - de båda sidorna av floden förbinds här av the Millennium Bridge som öppnades första gången en månad efter invigningen av Tate Modern. 
 
Det är ett av världens största museer för modern konst, och som ett antal andra museum är det gratis entré till de fasta utställningarna, avgift till de tillfälliga installationerna och gärna en slant i donationsbössorna som finns. Just nu har de en intressant fotoutställning med bilder som lånats ut av Sir Elton John; foton från hans enorma, privata samling. Utställningen heter The Radical Eye och visas fram till 21 maj 2017. 
 
I de fasta utställningslokalerna kan du se allt från tavlor och foton till skulpturer och andra installationer. Ett tips är att fundera på vad du vill se, speciellt om du har begränsat med tid, för byggnaden är massiv. Kolla in deras hemsida och planera besöket, eller vandra runt lite spontant om du vill bli överraskad. Missa inte utsiktsplatsen på översta våningen av the Switch House, där du har fina vyer över the City, bort mot Canary Wharf och södra delarna av London. Där uppe kan du även kika ner på designerhem i grannhuset - det är lite som ett dockskåp fast på riktigt! 
 
Tate Modern erbjuder även mat och fika för den hungrige. Det finns ett par barer och caféer, men höjdpunkten (!!) är restaurangen på Level 9, Switch House. Här äter du lunch eller middag med en fantastisk utsikt över staden. Köket lagar en modern, brittisk meny med kött från Yorkshire, färsk fisk och goda sallader och pris för huvudrätter ligger på runt £12 och uppåt. Gillar du fisk så kan jag rekommendera deras Smoked Haddock med pocherat ägg. Vill man ha något lättare finns till exempel ett par förrättssoppor att sörpla i sig. Är du mer sugen på shopping än mat så finns flera presentbutiker och bokhandlar i huset. I Turbine Hall Shop hittar du en otroligt bredd av böcker, både för stora och små. Missa inte heller butiken vid huvudentrén, där du köper roliga t-shirts, kalendrar och annat kul. 
 
 
 
 
 
 
 PS! Följ mig på facebook: www.facebook.com/densvenskaguiden