Prinsessa eller riddare?

Warwick Castle, det ultimata utflyktsmålet för fagra damer och ädla riddare!
En av de bästa dagsutflykter jag gjort gick till denna fantastiska borg. Den har tronat upp sig över den lilla staden i över 1100 år och här har både kungamakare och societeten vistats och bott. Att gå runt här är som en resa genom historien och turen är både levande och spännande.
 
Grunden till slottet lades redan 914 och ni som sett tv-serien The Last Kingdom känner säkert till Ethelfleda, kung Alfreds dotter. Det här var hennes borg och drygt 150 år senare befästes den ytterligare av Vilhelm Erövraren. Resten är som man säger, historia, och inte vilken historia som helst! Den är dessutom fantastiskt bra presenterad i denna välbevarade borg och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är Merlin Entertainment som idag driver den som en turistattraktion. De äger även bland annat Madame Tussauds och även på Warwick Castle hittar du vaxdockor som gör hela upplevelsen realistisk och intressant. 
 
Det finns flera olika delar, alla med sitt tema. Det jag tyckte var bäst var The Royal Party där man får följa en helg av festande år 1898, komplett med vaxdockor som bland annat föreställer Frances Countess of Warwick och hennes gäster - bland annat är Winston Churchill och prinsen av Wales här. Dessutom kan man tjuvlyssna på deras konversationer, vilket gör det ännu mer underhållande. Även delen med Richard Neville, Warwick the Kingmaker, var intressant och väckte min lust för att veta mer om tiden runt Rosornas krig. Att bara promenera runt på muren, upp i tornen och runt slottet skapade en helhetsupplevelse som är svårslagen för en historienörd som mig. Gillar man dessutom att utsättas för skräckblandad förtjusning rekommenderas ett besök på The Castle Dungeons - inget för den harhjärtade precis!
 
 
Warwick Castle har också ganska många evenemang under året, speciellt i samband med att de brittiska barnen har skollov. Under sommaren brukar det till exempel bjudas på ett fartfyllt tornerspel. Kolla hemsidan och pricka in ett datum för att se riddare till häst. Förutom de större eventen pågår nästan alltid något intressant, som till exempel uppvisning med jaktfåglar och hur man använde en pilbåge på effektivaste sättet. Jag och mina vänner valde att följa med på en guidad tur genom en del av slottet, vilket var väl investerad tid. Till exempel fick vi se drottning Annes säng från 1700-talet och porträtt av en annan Anne, nämligen Boleyn som var en av de sex fruar som Henrik VIII avverkade. 

Hur tar man sig till Warwick då? Bästa allmänna kommunikationsmedlet är tåg: du reser Marylebone i London och är framme knappt 1 1/2 timma senare. Beställ i god tid via trainline.com så är det dessutom ganska billigt. Vill man passa på att stanna över natten för att ha ännu mer tid så finns både deras "glamping" då man bor i tjusiga tält med riktig riddarkänsla eller hotell i själva Warwick. Vill man lyxa till det så finns två sviter på slottet där man kan sova som en prins eller prinsessa. Mer info på hemsidan.
 
 
 
 
 
 

Bland kungar, drottningar och andra kändisar

Drottning Elisabeth (både den första och andra), Edward VIII som abdikerade, den skotske tronarvingen Bonnie Prince Charlie som förlorade Skottland och aldrig blev kung, Charles I som förlorade sitt huvud 1649 och hans son Charles II som återvände från exil för att återinsätta monarkin i England, de fyra George som tillsammans härskade i över hundra år; det är bara en del av de kungligheter som du kan se på National Portrait Gallery. Om du precis som jag är fascinerad och intresserad av historia och monarkin så ska du inte missa denna pärla!
 
Förutom alla kungar och drottningar från Tudortiden fram till dagens Windsors så hittar du andra betydelsefulla britter (och en och annan utlänning) som av en eller annan anledning betytt mycket för landet. Bland annat kan du se idolbilder på Shakespeare och David Beckham - som du ser så är det en fantastisk blandning på porträtten! Du hittar framförallt målningar, men även fotografier, filmer och statyer och allt presenteras på ett intressant sätt med små informationstavlor för att ge besökare mer inblick i den avporträtterades liv. På torsdags- och fredagskvällarna har de kvällsöppet med ett spännande och varierande program som de kallar Late Shift
 
Entrén på St Martins Lane kanske kan uppfattas som liten och anspråkslös, åtminstone i jämförelse med grannen National Gallery, men här döljer sig en skatt som jag gärna besöker igen och igen. Normalt är jag lite måttligt intresserad av konst; jag kan titta på Monet en stund men tröttnar efter en liten stund, men här kan jag lätt spendera timmar med att förkovra mig i människoöden, både kungliga och andra. 
 
Det är gratis att titta på de fasta utställningarna, som sträcker sig över 3 våningar. Förutom dessa finns alltid specialutställningar som kostar en liten slant. Pengarna går givetvis till att hålla igång museet, så du gör samtidigt en god kulturgärning. När du kikat klart så rekommenderas en bit mat, afternoon tea eller en drink i restaurangen/baren på översta våningen, med utsikt över takåsarna bort mot Big Ben. Vill du vara helt säker på att få sittplats rekommenderar jag att beställa bord i förväg. Ibland är det lugnt, men ibland kan det vara fullsatt, speciellt runt lunchtid och sen eftermiddag/kväll. Det finns även ett café och en trevlig butik om det passar bättre. 
 
 
 
 
 
 
 

Vill du veta mer om London?

En del av er vet redan att jag jobbar som guide och reseledare, framför allt i London. Tidigare har jag haft öppna promenader (i betydelsen öppet för alla att hänga med) och jag planerar att åter erbjuda ordinarie turer på utvalda turer under hösten. Under tiden går det dock bra att boka privata promenader som jag gör i mån av tid. Jag har ett antal standardrutter att erbjuda, och kan variera dom lite efter önskemål:
 
* Den klassiska promenaden: Ni får bland annat se och höra historien om Big Ben, Buckingham Palace och andra kända landmärken. Promenaden tar ca 2 timmar och passar hela familjen. 

​* Från romare till rika bankirer - en promenad i the City of London och genom 2000 år av historia. Små mysiga gränder och storslagen arkitektur; här finns allt i en fantastisk blandning. Min egen favorit!

* West End by Night: Den guidade kvälls-promenaden går från Piccadilly Circus via Soho och Chinatown till Covent Garden. Hör historier om fattiga och rika, om Karl Marx och kungliga älskarinnor, om teatrar och andra nöjen. 

Dessutom kan jag göra en promenad med kunglig glans från Hyde Park Corner till Trafalgar Square, en promenad i Notting Hill (rekommenderar en lördag för denna, då marknaden är som bäst de dagen) och en variant av både Westminster och the City of London. Har du andra idéer så är jag öppen för förslag! 

Guidningarna är på svenska och passar hela familjen. Notera dock att vi promenerar och står upp omväxlande i cirka två timmar, så man behöver ha åtminstone relativt friska ben. För barnvagnar och rullstolar; kolla först då alla rutter inte är lika lämpliga. Priset är £10 per person och minimum £50 per två timmars guidning (OBS! priset gäller för 2017). Om det låter intressant så skicka ett mail till vanja@densvenskaguiden.com och vi kan se vilket alternativ som passar dig bäst!  

PS! Följ mig gärna på Facebook: Den svenska guiden i London