Magiska Eltham Palace

Igår gjorde jag en utflykt till Eltham Palace och nu tycker jag att alla ska åka dit. Vilken underbar liten pärla, en oas där medeltiden möter art deco. Helt fantastiskt! Jag har så många superlativ så jag är rädd för att tråka ut er, men det är så underbart. 
 
Redan på 1000-talet fanns det en större egendom här och från 1300-talets början och ett par hundra år framåt i tiden bodde kungar och drottningar på Eltham Palace. 1651, under Englands korta tid som republik, såldes det till en privatperson och förföll. När miljonärsparet Courtaulds bestämde sig för att flytta till slottet på 1930-talet renoverades och byggdes det om till det eleganta art decohem som möter dagen besökare.  
 
Den stora entréhallen är inredd i skandinavisk stil, och tittar man noga på väggpanelerna så ser man inlägg av både Italien och Stockholm - både slottet, stadshuset och en Djurgårdsfärja syns. Inte så märkligt som man skulle kunna tro, då makarna Courtaulds var beresta och betagna av vår huvudstad och rummet skapades av den svenske arkitekten och designern Rolf Engströmer. Här, och i de angränsade rummen hölls många fester, och jag kom på mig själv med att nästan förvänta mig att en butler skulle dyka upp med en bricka martinis. En annan framträdande del av slottet är the Great Hall med det fantastiska taket, som för övrigt påminner starkt om taket i en annat Great Hall, nämligen den på Hampton Court Palace. Salen hade under de sämre åren bland annat använts som lada, men renoverades och användes flitigt av paret när de höll sina glamorösa kalas och middagar. 
 
Även om slottet ligger lite i utkanten av London så tar du dig lätt hit med tåg från Waterloo East eller Victoria. Åk till stationen Eltham, en resa på ca 30 min (zone 4) och promenera ca 15 minuter - det är skyltat och lätt att hitta. Tänk på att de oftast har stängt på fredagar och lördagar (jag och mitt sällskap fick åka två gånger, då vi missat denna info första resan som var på en lördag). Om vädret är fint så rekommenderas medhavd picknick i trädgården på baksidan av the Great Hall, eller så kan du fika i cafét som ligger i anslutning till biljettförsäljningen. Vill du veta mer? Klicka på länken: Eltham Palace
 
 
 
 

Notting Hill Carnival

Sista måndagen i augusti är röd dag i England. Summer Bank Holiday infaller i år i måndagen den 29 augusti (imorrn alltså) och det betyder att ganska många har långledigt. Just denna helg hålls även Notting Hill Carnival, jättekarnevalen som lockar runt två miljoner människor. 
 
Karnevalen hölls för första gången 1964, då ett gäng immigranter från Karibien bestämde sig för att göra en markering mot rasism och fattigdom i den här delen av London. Idag är det i allra högsta grad ett multikulturellt evenemang, med framförallt västindiska toner. På söndagen är det barnens dag och på måndagen är det dags för det stora karnevalståget. Det är hög musik, dans på gatorna och färgexplosioner, jerk chicken, Red Stripe och grillad majs. Häng på, dansa, glittra och släpp loss på världens näst största gatufest!
 
Den svenska guiden gillar att följa med på Westbourne Grove och toppen av Ladbroke Grove (Notting Hillsidan) men även vid starten mellan kanalen och Westborne Park Station (som för övrigt är stängd denna helg). Mat och dryck hittar du lite överallt, men området innanför själva rutten har flest alternativ. 
 
 
Tips!
Bitvis är det ganska trångt längst den långa karnevalsrutten, och det är verkligen folk ÖVERALLT. Om du planerar ett besök, tänk då på att flera tunnelbanestationer i området är stängda och en del bussar omdirigeras. Tänk även på din säkerhet - med så många människor på en sån begränsad yta så finns det risk för rån och andra otrevligheter. Rekommenderar dessutom att inte ta med små barn, dels för att det är både högljutt och rörigt, dels för att barnvagn inte funkar speciellt bra vid detta tillfälle. 
 
 
 

Den gamla puben

Det finns ganska många pubar i London - flera tusen faktiskt - och ganska många är ganska gamla.
 
En av de mer kända är Ye Olde Cheshire Cheese i the City of London. Puben ligger lite hemligt till, i en trång gränd som leder från Fleet Street, in under en byggnad och där hittar du den på höger hand. Den har funnits sedan 1538, men när det stora branden 1666 förstörde stora delar av London så brann även Ye Olde Cheshire Cheese. Så fort lågorna släckts byggdes den upp igen, och verksamheten kom snabbt igång. En del av affärerna verkar dock ha varit av... låt oss säga det lättfotade slaget, då vissa delar av lokalen tycks ha varit en bordell. När man renoverade under 1960-talet hittade man nämligen kakel med ekivoka bilder av damer och herrar. Kaklet togs varsamt ner och lämnades över till Museum of London, så fyndet gick inte förlorat.
 
Kommer du hit en kylig höstdag kan du värma dig vid en av brasorna som sprakar hemtrevligt. Missa inte att gå ner för de smala trapporna till de gamla källarvalven som är flera hundra år äldre än resten av puben. Här kan ju avnjuta en pint och lite pubmat, precis som på alla andra pubar men med skillnaden att du nästan kan höra historiens vingslag. Jag rekommenderar dock att du inte går hit på en söndag, då det kan vara stängt (precis som så mycket annat i the City är under helgerna) 
 
Puben är även känd för att berömda personer, framförallt författare, druckit och ätit här. Kanske var det pubens undangömda läge, murrigheten eller de nämnda sidoaffärerna som lockade? En som till och med nämnt Cheshire i sina böcker är Charles Dickens, och andra kunder inkluderar Mark Twain, Arthur Conan Doyle och PG Wodehouse. Och så Den svenska guiden förstås (fast jag är väl inte så vidare känd författare då...).