Borough Market - den goda marknaden

Om du som jag är en ostälskare som dessutom har svårt att motstå luftorkade skinkor, mumsiga bakverk och nybakat bröd så är Borough Market absolut värt ett besök! Londons mest kända matmarknad är full av läckerheter från landsbygdens skafferi och en blandning av både engelska och importerade varor. Här hittar du det mesta, från frukt och grönt via ekologisk müsli och choklad till fisk och skaldjur. Flera av de fasta butikerna säljer även mackor och mindre rätter. Passa på att provsmaka lite här och där innan du bestämmer dig för en ljuvlig Stilton, Brie, Red Leicester eller vad som nu faller dig i smaken. Vill du inte köpa med dig något hem (eller till en picknick/till hotellrummet) så finns även ett antal restauranger, caféer och pubar i området. 
 
Marknaden i sig har rötter från 1000-talet då den låg i anslutning till London Bridge. På den nuvarande platsen har den funnits sedan 1756 efter att den förra marknaden hade stängts på grund av det trafikkaos (redan då!!!) som skapats runt den. Kommer du hit på natten eller tidig morgon mellan kl 02-08 under veckan så pågår grossistmarknaden, men är det den vanliga, kommersiella marknaden du är ute efter så är det onsdag till lördag på dagtid som gäller. Tumregeln är att den blir bättre ju närmare helgen du kommer och på lördagar kan det ibland vara ganska trångt mellan butiker och marknadsstånd. 
 
Den 3 juni i år utsattes området för en terroristattack i samband med incidenten på London Bridge. Marknaden stängdes under några dagar, men öppnades åter veckan efter, med fler besökare än någonsin - Londonborna ville gärna visa sitt stöd och nu är kommersen igång som vanligt även om minnet kommer finnas kvar länge. Personligen skulle jag inte undvika Borough Market på grund av detta; det var, är och förblir Londons bästa marknad för mat och annat gott. 
 
 
 

Kungliga åkdon

Hur ser det ut i drottningens stall? 
Vilken av hennes vagnar är den finaste och vilken är äldst?
Vad heter hennes hästar?
 
Svaren på dessa frågor får du om du besöker the Royal Mews som ligger vid Buckingham Palace. Hovstallet är öppet för besökare från februari till november och här hittar du många av de kungliga vagnarna som används vid olika officiella tillfällen. Vad sägs om bland annat dessa godbitar:
  • the Gold State Coach, som skymtar på den första bilden under texten. Vagnen från 1700-talet har använts vid alla brittiska kröningar sedan 1821, samt vid olika jubileum och kungliga bröllop. Den har fantastiska detaljer och det behövs åtta hästar för att dra den 4 ton tunga vagnen. 
  • the Diamond Jubilee State Coach var ursprungligen tänkt för att markera drottingens 80-årsdag, men den hann inte bli klar i tid. Kronan som kröner vagnens tak är gjort av trä från Lord Nelsons båt the Victory och andra mindre träornament kommer bland annat från the Tower of London, Westminster Abbey, Edinburgh Castle och ett antal andra slott och katedraler i Storbritannien. 
  • the Irish State Coach (nedre bilden) används bland annat ofta vid öppnandet av parlamentet varje år. Den byggdes av John Hutton & Sons of Dublin och när drottning Victoria fick se vagnen på utställningen the Great Industrial Exhibtion 1853 blev hon så förtjust i den att hon köpte den. Efter hennes make Alberts död 1860 ville hon inte använda guldvagnen, utan den här blev istället hennes favorit för högtidliga tillfällen.  
  • Ett antal mindre vagnar och slädar som använts för nöjen eller av de kungliga barnen, alltså sådana som vi inte normalt får se i officiella sammanhang. 
 
Royal Mews är i allra högsta grad en levande arbetsplats och inte bara ett museum. De som jobbar här är ansvariga för drottningens resor, och det finns även modernare fortskaffningsmedel i form av några bilar att beskåda. Du kan för det mesta även träffa de kungliga hästarna här. På sommaren är de flesta på grönbete, men åtminstone ett par brukar finnas i stallet. Vid mitt senaste besök var den äldsta kungliga kusen, Daniel, på plats med en nykomling i flocken. Raserna man använder för att dra alla de tjusiga vagnarna är antingen Windsor Greys eller Cleveland Bays. 
 
Under sommarhalvåret ingår en guidad tur i biljettpriset och även om man får reda på mycket genom att läsa på alla skyltar så är det värt att följa med en av de duktiga berättarna. De vet det mesta om stallen, hästarna och de olika fordonen som finns här. Jag som gammal hästtjej tyckte såklart att det var roligt att se ridhuset, de fina vagnarna och stallet med alla namn uppsatta över spiltorna. Det är en fin helhetsupplevelse och intressant för alla åldrar - rekommenderar ett besök för barnfamiljen med djurintresse!
 
 
 
 

Midsommardans

I dag är det midsommarafton och det är som ni kanske redan vet ingen speciell dag i Storbritannien. Ingen har en extra ledig dag, det är som vilken fredag som helst och det är ingen ovanlig rusning efter varken jordgubbar eller färskpotatis i butikerna. Fast det förstås, med uppskattningsvis 40-50.000 svenskar i London så kan det ändå hända att ni ser en och annan blomsterkrans i morgon. Det är nämligen då som vi Londonsvenskar firar (då det är lördag och helg). Det finns en del fester som man kan köpa biljetter till och barer som erbjuder firande för alla, men den allra största happeningen är i Hyde Park från lunch till sen kväll. 
 
Lättast att hitta är det om man använder entrén vid Marble Arch och sneddar mot sydväst mot Serpentine-dammen. Ett par minuters promenad så dyker de upp, de där midsommarfirarna. Picknick, nubbar, svenska flaggor och kanske även någon liten midsommarstång. Sill och snapsvisor, kransar och kubbspel, Gyllene Tider och gyllene drycker. Vill du vara med på det som måste höra till en av världens största midsommarfester (har hört obekräftade rykten om upp emot 6000 personer) så är det bara att ta med nått gott att äta och dricka och en filt så löser sig firandet för dig, även om du inte är på Öland, i Värmland eller den svenska skärgården.
 
 
 
 
PS! Barn är givetvis välkomna; det är egentligen inte en organiserad fest utan en öppen picknick i en allmän park som vem som helst får besöka. Det är dock i första hand en vuxenfest skulle jag vilja påstå, då det är några liter akvavit som förtärs i eventuellt solsken. För familjer rekommenderar jag ett tidigt besök runt lunchtid.