10 toppentips under Londonbesöket

London, mitt hem och min stad! Fast ibland är jag faktiskt lika mycket turist som den som besöker Storbritanniens huvudstad för första eller kanske femte gången. Om vi leker med tanken att jag aldrig tidigare varit här; vad skulle den svenska guiden tipsa mig om att göra? Här kommer tio snabba tips, utan någon som helst rangordning:
 
Besök Sky Garden: Man måste beställa biljetter i förväg, men det är gratis att åka upp till Sky Garden. Från toppen på byggnaden som i folkmun kallas the Walkie Talkie (men som egentligen heter 20 Fenchurch Street) kan du se ut över the City of London, bort mot Trafalgar Square, mot East End och norra London. Passa även på att ta en kaffe eller drink i en av barerna - den fikautsikten är svår att slå!
 
Promenera i parken - Kensington Gardens och Hyde Park, Regent's Park och Primrose Hill, Holland Park, Hampstead Heath eller Queen Elizabeth Olympic Park. Det är bara några förslag, för i London finns det mängder av trevliga parker att ta en promenad i (eller jogga, om man nu skulle vilja det). Om vädret tillåter är de dessutom perfekta för en picknick, men se till att ta reda på ditt skräp så du slipper böter från parkvakten. 
 
Ta en tur till Hampton Court Palace. De senaste två åren har jag varit hit så många så jag tappat räkningen och jag förstår verkligen inte varför jag inte rest hit tidigare. Det går tåg direkt från Waterloo, hur smidigt som helst, och det finns så mycket att upptäcka här för en historienörd som jag. Är du Tudorfantast är detta ett MÅSTE!
 
Victoria & Albert Museum. Det finns så otroligt mycket att se, så man skulle behöva dagar och månader. Mitt bästa tips är att kolla hemsidan och bestämma sig för en eller ett par avdelningar och om man hinner mer så är det en bonus. Jag absolut älskar deras klädsamling! Det är gratis entré, men vill du spana in någon av de intressanta tillfälliga utställningarna får du betala en liten slant. 
 
Ett besök på en mysig pub är ett annat måste när man är i London. Här serveras det mesta på tapp (och be om a pint of lager, inte en large beer) och du kan äta prisvärda, rejäla portioner. I de mer centrala delarna av London är Waxy O'Connors på Rupert Street en av mina favoriter, en annan är the Blackfriars vid Blackfriars Bridge och en tredje the Admiralty vid Trafalgar Square. Men med det sagt så det finns hundratals bra pubar i den här stan!
 
Nära Putney Bridge finns en av Londons undangömda pärlor, nämligen Fulham Palace. Ta tunnelbanan till Putney Bridge Station, följ gångvägen under bron, strosa längst Themsen i Bishops Park och titta på roddarna som tränar. När du kommer till slutet av parken promenerar du runt den stora gräsplätten och tillbaks till det gamla biskopspalatset, tar en fika i the Drawing Room Café och om vädret tillåter kan du njuta den the Walled Garden. 

Madame Tussaud's: Det ÄR faktiskt roligt, även om det är en typiskt turistig grej att göra. Men faktum är att vaxkabinettet är välbesökt av en anledning och roligast är det givetvis att gå hit med några vänner, ta kuliga selfies med kändisar, skratta och utropa ett och annat "åh" och "oj, kolla" när man ser något oväntat. Det kostar en slant, men det är väl värt ett besök. 
 
Vill man shoppa järnet en dag så är Westfield den perfekta destinationen. London har två av dessa gigantiska shoppingcenter; det ena i Shepherd's Bush och det andra i Stratford. Besök det som ligger närmast ditt hotell eller prova båda - du kan nå dem genom att ta tunnelbanan och Central Line väster- eller österut. 
 
Drick afternoon tea och njut av goda bakverk, scones och sandwichar. Lyxa till det med Fortnum & Mason, the Ritz eller Browns Hotel eller välj ett billigare alternativ hos caféer som Villandry, Bea's of Bloomsbury eller Patisseri Valerie. Vill man ha det extra gott så kan man oftast lägga till ett glas Prosecco eller champagne. 
 
Sist men inte minst måste jag såklart rekommendera en guidad promenad med den svenska guiden i London. Om du inte redan följer mig på facebook så hittar du mig HÄR och min hemsida där datum och tema för turerna finns HÄR. Välkommen!
 
Självklart finns det mycket annat att upptäcka i och runt London, som till exempel the Tower of Londo
 
n, en båttur på floden, en promenad och titta på underhållningen längst Southbank, Borough Market, Natural History Museum med dinosaurierna, Marylebone High Street med mysiga butiker och caféer, god mat från världens alla hörn, Beatlesbutiken på Baker Street, Roof Gardens i Kensington, sommaröppet på Buckingham Palace, bo på lyxigt spahotell, vintage bowling på Bloomsbury Bowling Lanes, burgare på Honest Burger, Camden Stable Market kombinerat med en tur med en klassisk kanalbåt, konsert på O2 Arena, London Zoo med eller utan barn... Det finns ett oändligt urval av aktiviteter, saker att se, göra, smaka. Varmt välkomna till London!
 
 
 
 
 
 

Det största pojkrummet i London

Imperial War Museum. Själva namnet låter ju både pompöst och våldsamt på en och samma gång. Faktum är att det här är ett av Londons både intressantaste och mest missade museum, iallafall när det gäller svenska besökare i staden. Dels ligger det lite avsides och man måste åka buss eller ta en lite längre promenad än vanligt i ett område man annars kanske inte besöker, dels är det en del av historien som är mer brittisk än mycket annat. Det kallas ibland för det största pojkrummet i London, och det är ett passande namn med alla spännande föremål!
 
Faktum är att även om man inte är intresserad av krigshistoria så är det ett fantastiskt ställe att besöka, med permanenta utställningar om bland annat första och andra världskriget. I den stora, öppna hallen som möter dig rakt fram från entrén sett kan du se en Spitfire från WWII, en Luftwaffebomb och andra större föremål och fordon. Till utställningen om första världskriget hör bland annat uniformer, personliga historier och en kopia av en skyttegrav. Är du mer intresserad av fordon av olika slag ska du absolut inte missa avdelningen med bilar, båtar och flyg från andra världskriget. Det finns även andra permanenta utställningar, bland annat om Förintelsen, the Holocaust Exhibition (kan dock upplevas som otäck för mindre barn) och man har även tillfälliga utställningar. För att besöka de senare behöver du betala en slant, men annars är entrén till själva museet och allt permanent gratis. 
 
Vid mitt senaste besök hade jag med en åttaåring och han var fascinerad av alla prylar som fanns att se. Vi gick igenom första och andra världskriget och det fanns mycket spännande att kolla på och fråga om. Besöket uppskattades både av vuxna och barn, och efteråt passade vi på att köpa lite roliga presenter i butiken (den som ligger på plan 0 är den bästa). 
 
Imperial War Museum är visserligen ett krigsmuseum, men det visar även så mycket mer; en bit av vår moderna historia och hur människor levde under första halvan av 1900-talet. Jag rekommenderar en avstickare hit, men planera in ordentligt med tid för det finns mycket att se i de välproducerade utställningarna. 
 
 
 
 
 
 

Brick Lane - en mix av loppis, mat och morgondagens stjärnor

Söndag. Sol. Brick Lane. 
 
En ganska trevlig kombination, speciellt om man tycker om marknader. 
Brick Lane finns allt från gammalt skrot till nya designer. Denna pärla till marknad ligger på promenadavstånd från Liverpool Street och Aldgate East tunnelbanestationer och Shoreditch High Street Overground Station och under helgerna går det att tillbringa timmar här på själva gatan i sig, men också de olika sidgatorna med inomhusmarknader. Bland annat kan jag rekommendera the Vintage Market och Backyard Market, som båda ligger söder om den egentliga gatumarknaden, mellan Hanbury Street och Buxton Street.
 
Gillar man vintagekläder och prylar är detta ett mecka som du inte bör missa! Förutom gatuloppisen mellan Bethnal Green Road och Chesire Street och sidogatorna längst Brick Lane finns även flera av Londons bästa och största vintagebutiker här. Några av de mer kända är Blitz och Absolute Vintage (båda på Hanbury Street) och Rokit (Brick Lane). De är kanske inte billigast i stan, men här hittar du guldkorn från 1900-talet, framförallt från 50- till 80-tal. Om inget skulle råka passa så är det ändå en ganska trevlig tidsresa att leta bland galgarna. 
 
Efter att ha rotat runt bland marknadsstånd och i butiker så blir man lätt hungrig och då är du på precis rätt ställe! Det finns gott om gatumat på Brick Lane, speciellt vid järnvägsbroarna vid Grimsby Street. Här hittar du mat från världens alla hörn, från burgare och våfflor till paella och jerk chicken. Här blandas dofterna från maten som ett lapptäcke, och man vill liksom prova allt! Enda nackdelen är att det inte finns några egentliga sittplatser, men om det inte regnar så kan man ju slå sig ner på en trottoarkant. Annars finns mängder av andra alternativ, som till exempel ett antal indiska restauranger i södra delen av gatan ner mot Aldgate, Poppie's Fish & Chips på Hanbury Street, trendiga Cereal Killer Cafe och All Star Lanes där du både kan äta, dricka och bowla. Ett annat riktigt GOTT tips är Dark Sugars Cocoa House på Brick Lane - det är som att kliva in i chokladhimlen! 
 
Innan du lämnar området vill jag tipsa om The Old Truman Brewery. I den gamla bryggerilokalen finns numer ett bubblande konstcentrum och det pågår ständigt event och utställningar. Det är här du finner den ovan nämnda Vintage Market, men även annan shopping, barer och restauranger. Det är som en enda stor gryta av kreativitet och här hittar du en och annan hipster bland skor och kläder på Son of a Stag eller vid ett bord på Big Chill Bar. 
 
Brick Lane är en av de största och mest genuina marknaderna som finns i London, åtminstone om man vill hålla sig någorlunda centralt. Vill man inte avsluta dagen direkt efter shoppingen så ligger området Shoreditch norrut och där finns mängder av barer, restauranger och klubbar att hänga på till efter mittinatten!