Vickan och Bert

På Brompton Road, nära South Kensingtons tunnelbanestation, ligger ett museum som närmast kan betraktas som en stor skattkista. Victoria & Albert Museum, i dagligt tal kallat V&A, har otroliga samlingar av allt från fotografier och 1700-talsmöbler och till kinesiskt porslin och romerska statyer. Att gå hit är som att dyka in i en värld man inte riktigt visste fanns, och plötsligt är den mitt i verkligheten, framför ens ögon. När man väl är i London är denna resa in i museet dessutom gratis, så när som på de tillfälliga specialutställningarna.

Min personliga favoritavdelning är den där man kan se hur mode - både kläder, skor och hattar - ändrats under århundradena fram till idag. Den är otroligt detaljrik och till alla föremål finns beskrivningar som till exempel visar vem som skulle kunnat ha burit kläderna, om de är från någon speciell modeskapare och annat som kan vara av intresse för fashionistor eller andra textilintresserade. Går du in från rätt håll (ja, det finns två vägar in till utställningen) så kan du följa hur modet växlat från 1600-talet fram till idag. 

Inträdet är gratis, men de har alltid tillfälliga specialutställningar som man måste betala en slant för. Just nu har de en utställning om den senare delen av 60-talet: You say you want a revolution? Records and rebels 1966-1970. Den är fylld av mode, skivor, konst och annat från eran och är sevärd för entusiaster och de som som var unga under flower powertiden. Just denna utställning är öppen till februari 2017. 

De har även en fantastisk presentshop, som är både stor och välsorterad. Det finns något för alla, och är ett toppenställe för roliga julklappsköp och födelsedagspresenter. 

 
Besökare tittar på Christian Diors New Look från 1947.
 
 

Hattar och hantverk i helmysig miljö!

 
Spitalfields är en blandning av gammalt och nytt, och på vissa dagar har marknaden ett tema. Bland mina favoriter hittar du ABookOnOnePage som tryckt en hel bok på en enda sida som en poster och hattmannen. Det finns också många butiker runt om själva marknadsstånden och när jag är på marknaden missar jag aldrig ett besök på retrobutiken Collectif. Dessutom gillar jag de olika presentbutikerna som kantar marknadsplatsen. De kanske inte har de billigaste grejerna, men de hör till de roligaste när det gäl      ler att hitta julklappar och födelsedagspresenter. 
 
Spitalfields är en marknad med anor från 1600-talet. De byggnader som idag finns runt marknadsplatsen byggdes på 1880-talet och känslan från den viktorianska eran sitter kvar i väggarna. Taket med sitt fina ljusinsläpp är en av marknadens fördelar - här inne regnar det aldrig! Den är lagom stor, mysig och perfekt för en halvdag med både shopping och lunch.
 
 
 
 
 
     

En pint of lager och Pad Thai

En av Londons mest kända pubar, och även en av de mysigare, är Churchill Arms nära Notting Hill Gate. Det första som möter både besökare och förbipasserande är de fantastiska blomsterarrangemang som pryder ytterväggarna året om. När du du sedan kliver över tröskeln så är det till en klassisk gammal pub, liten med naggande god. Dekorationen består av hundratals små minnesföremål - kanske hittar du dalahästen som finns uppställd! - och i baren serveras givetvis både traditionell ale, lager, cider och andra drycker. 
 
Som om den mysiga, gammaldags känlan inte var nog; om du går vidare in till den bakre delen av puben transporteras du till en thailändsk oas mitt i Kensington. Mellan all grönskan i rummet kan du sitta ner och äta en prisvärd thaiinspirerad lunch eller middag. Dock är det oftast lite väntetid på borden, så gå direkt hit och boka en plats innan du beställer dricka i puben. 
 
Man kan tycka att Churchill Arms är lite av en turistfälla, men jag håller inte helt med. Visserligen är den känd bland stadens besökare, men även Londonborna själva går gärna till puben och restaurangen. Jag är definitivt en av dem!
 
Adress: 119 Kensington Church Street, W8 7LN
Närmaste tunnelbana: Notting Hill Gate