Bland kungar, drottningar och andra kändisar

Drottning Elisabeth (både den första och andra), Edward VIII som abdikerade, den skotske tronarvingen Bonnie Prince Charlie som förlorade Skottland och aldrig blev kung, Charles I som förlorade sitt huvud 1649 och hans son Charles II som återvände från exil för att återinsätta monarkin i England, de fyra George som tillsammans härskade i över hundra år; det är bara en del av de kungligheter som du kan se på National Portrait Gallery. Om du precis som jag är fascinerad och intresserad av historia och monarkin så ska du inte missa denna pärla!
 
Förutom alla kungar och drottningar från Tudortiden fram till dagens Windsors så hittar du andra betydelsefulla britter (och en och annan utlänning) som av en eller annan anledning betytt mycket för landet. Bland annat kan du se idolbilder på Shakespeare och David Beckham - som du ser så är det en fantastisk blandning på porträtten! Du hittar framförallt målningar, men även fotografier, filmer och statyer och allt presenteras på ett intressant sätt med små informationstavlor för att ge besökare mer inblick i den avporträtterades liv. På torsdags- och fredagskvällarna har de kvällsöppet med ett spännande och varierande program som de kallar Late Shift
 
Entrén på St Martins Lane kanske kan uppfattas som liten och anspråkslös, åtminstone i jämförelse med grannen National Gallery, men här döljer sig en skatt som jag gärna besöker igen och igen. Normalt är jag lite måttligt intresserad av konst; jag kan titta på Monet en stund men tröttnar efter en liten stund, men här kan jag lätt spendera timmar med att förkovra mig i människoöden, både kungliga och andra. 
 
Det är gratis att titta på de fasta utställningarna, som sträcker sig över 3 våningar. Förutom dessa finns alltid specialutställningar som kostar en liten slant. Pengarna går givetvis till att hålla igång museet, så du gör samtidigt en god kulturgärning. När du kikat klart så rekommenderas en bit mat, afternoon tea eller en drink i restaurangen/baren på översta våningen, med utsikt över takåsarna bort mot Big Ben. Vill du vara helt säker på att få sittplats rekommenderar jag att beställa bord i förväg. Ibland är det lugnt, men ibland kan det vara fullsatt, speciellt runt lunchtid och sen eftermiddag/kväll. Det finns även ett café och en trevlig butik om det passar bättre. 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: