Bokmalarnas favoritbutiker

Nu för tiden köper många böcker via internet eller läser på läsplatta, och bokhandlarna blir färre och färre. I London finns det dock en del fantastiska butiker kvar att besöka för den som älskar att läsa. Här hittar man butiker där man lätt kan spendera timmar bland hyllmetrar av litteratur och det spelar ingen roll om du letar efter något speciellt eller bara vill kika lite - gillar du böcker så kommer du garanterat hitta något som passar dig! Så här kommer Den svenska guidens eget lilla boktips: 
 
* Foyles Charing Cross Road
En helt fantastisk bokhandel som har funnits på Charing Cross Road i mer än 100 år. Med 6,5 hyllkilometrar och runt 200,000 titlar så är det en skattkista av stora mått. Här finns all världens litteratur och du kan till och med hitta svenska böcker på hyllorna. Barnboksavdelningen är att rekommendera; kul för både stora och små. Förrutom böcker kan du även köpa cd- och dvdskivor med klassisk musik, tidningar, kalendrar med mera. 
 
* Waterstones Piccadilly
Ännu en jättebutik med hela sex våningar böcker. Vid det senaste besöket var jag nere i källaren och hittade ett antal intressanta resehandböcker och efteråt tog jag en fika i det lilla cafeet som ligger i anslutning till reselitteraturen. Det är inte det enda stället där du kan få något gott i magen i den jättelika bokhandeln; de har ytterligare två fik, varav ett är beläget på femte våningen med en trevlig vy över takåsarna. Här kan du äta både frukost, lunch och middag, och avsluta dagen och bokletandet med en cocktail. Förutom böcker och mat har de även en mängd event, så håll koll på kalendern!
 
* Hatchards Piccadilly 
Några kvarter ner från Waterstones, granne med fina Fortnum & Mason, ligger Londons äldsta bokhandel. Hatchards har funnits här ända sedan 1797. De är kungliga bokhandlare och levererar böcker till Buckingham Palace. Med sin vackra viktorianska fasad är det en klassisk butik och en guldgruva om du letar efter förstautgåvor och signerade böcker. 
 
* Stanford Long Acre
En av världens mest kända resebokhandlar, fylld med guideböcker från klotets alla hörn. Här hittar du lätt tips inför din nästa resa och det är svårt att motstå drömmen om en jorden runt-resa när man befinner sig i butiken. Från början var Stanford kartmakare och än idag står kartorna för en betydande del av sortimentet. När du ändå är där kan du passa på att utrusta dig inför drömresan, då de även har allt från kompasser och schweiziska arméknivar till ryggsäckar och adaptrar. 
 
Daunt books Marylebone High Street
Det kan knappast bli mer klassiskt än så här - det är som att kliva in i ett gammaldags bibliotek a la Downton Abbey, fast i modern tappning. Butiken byggdes för ett antikvariet i början på 1900-talet och själva lokalen är värd ett besök i sig. Daunts flyttade in 1990 och precis som Stanford är det en resebokhandel. Begreppet inkluderar inte bara guideböcker utan annan litteratur som resememoarer, naturskildringar och noveller.
 
* Southbank Centre Book Market under Waterloo Bridge
Under en bro på Southbank hittar du ett utomhusantikvariat av stora mått. Det här är ett sådant ställe som man bara råkar ramla på och sedan fastnar man i bokträsket. Eftersom det är böcker som någon älskar förut, så vet man aldrig vilka fynd man kan göra, men roligt är det. Det finns till och med de som har denna bokmarknad med på topplistan över saker som de alltid besöker vid en visit till London. 
 
Det finns naturligtvis många, många fler bokhandlar, både stora och små. Dessutom har de ju det kända British Library vid King's Cross med en mängd kända verk utställda, så nog på London ett mecka för bokmalar!
 
 
Waterstones nära Piccadilly Circus
 

Kommentera här: