Hemma hos drottningen

Under drygt två månader varje sommar kan du besöka Buckingham Palace, drottningens slott mitt i centrala London. Från slutet av juli till de första dagarna i oktober är Elizabeth själv på semester i Skottland och man passar då på att öppna slottet för besökare, och det är verkligen sevärt! Du får se en del av representationsvåningarna, allt från den fantastiska entréhallen med trappen som leder upp till mottagningsrummen via den magnifika tronsalen till Music Room där många kungliga barn har döps.
 
I den stora balsalen har man varje år ett tema, och hinner du dit i år kommer du bland annat att få se ett urval av drottningens klänningar; bland annat kröningsdräkten och hennes bröllopsklänning - det är för övrigt första gången dessa visas på samma utställning. Förra året hade man dukat upp till galamiddag och året innan var kungliga leksaker i fokus. Annat av intresse är givetvis all konst, där målningen av drottning Victorias kröning är den svenska guidens personliga favorit - gå nära och titta på de otroligt fina detaljerna, så verkliga och precisa som om det vore ett fotografi.
 
Det går även att köpa till en biljett till visning av trädgården, där man bland annat får se den kungliga tennisbanan och rosenträdgården. Intressant oavsett om du är trädgårdsentusiast eller bara nyfiken på drottningens blommor. I den vanliga biljetten är en promenad genom en annan del av parken inkluderad (men det är mer en promenadväg, utan guidning och inga större blomsterrabatter)
 
Jag har hunnit med tre besök på Buckingham Palace; ett per år de tre senaste åren. Det är ett slott som inget annat, överdådigt med en stor dos historia. Det ingår en audioguide, det vill säga inspelad information om alla rum du passerar, och det går att välja bland olika språk - dock utan svenskt tal. Om du stämplar entrébiljetten vid utgången så kan du besöka palatset igen om du kommer tillbaks inom ett år. 
 
Beställ biljetter HÄR för att vara garanterad entré. Det är ofta kö och ibland slutsålt, så det är värt att förboka. 
 
 
Baksidan av slottet, bild tagen från trädgården. På den stora gräsmattan i förgrunden hålls drottningens Garden Parties varje år, dit bland annat volontärer från olika välgörenhetsorganisationer blir inbjudna. 

Kommentera här: