"En busschaufför, en busschaufför

...det är en man med glatt humör"
Så sjöng vi i skolan. Om det gäller även Londons bussförare låter jag vara osagt, men det är just bussar detta inlägg handlar om. 
 
Vill man ta sig så snabbt som möjligt från A till B i London så rekommenderas för det mesta tunnelbanan, iallafall om det handlar om en lite längre sträcka och speciellt om Londons innerstad i zon 1 är involverad. Om man däremot har all tid i världen och tycker det är roligare att se vägen till målet istället för en mörk tunnel så är buss det trevligare alternativet. Här kommer några tips på rutter där du dessutom får ett par sevärdheter på köpet:
 
Route 15 från Trafalgar Square till Towern 
Rutten trafikeras av två typer av bussar; de gamla Routemasters från 50- och 60-talet och den nya, toppmoderna versionen, New Routemasters. Även om de nya är bekvämare så föredrar jag ändå de gamla: de där som har en konduktör, man drar i ett snöre för att signalera att man vill gå av och man hoppar på bussen genom en öppen dörr längst bak. En riktig Londonklassiker! Rutten följer Strand och Fleet Street, Ludgate Hill och Cannon Street, och om du håller ögonen öppna så får du se både Royal Court of Justice, St Paul's Cathedral och The Monument innan du kommer fram till Tower Hill. 
 
Route 11 från Liverpool Street till Chelsea
Följer delvis samma rutt som 15, men har en betydligt längre sträckning. Hoppa gärna på vid Trafalgar Square i riktning mot Fulham Broadway och du börjar resan längst Whitehall, passerar förbi Horse Guards, Big Ben, Westminster Abbey och Westminster Cathedral innan du når Victoria Station. Sitt kvar på bussen en liten stund till och du är snart framme vid exklusiva Sloane Square och shoppinggatan Kings Road. 
 
Route 74 från Baker Street till South Kensington
Efter besöket på Madame Tussaud's är buss 74 ett bra tips, oavsett om du bara vill ta dig ner till Oxford Street för shopping eller ta en sightseeingtur. Vid Marble Arch svänger bussen ner på Park Lane och följer Hyde Park på ena sidan, medan andra sidan kantas av klassiska lyxhotell som the Dorchester och The Grosvenor. Vid Hyde Park Corner får du en snabb glimt av general Wellingtons hem Apsley House, statyn där han sitter till häst och Wellington Arch (som du för övrigt kan besöka och klättra upp i). Turen tar dig vidare genom Knightsbridge och du hinner se de vanligtvis fantastiska skyltfönstren på Harvey Nichols innan du passerar Harrod's. Hoppa av vid South Kensington Station och gå till nått av de stora museerna Victoria & Albert Museum, Natural History Museum eller Science Museum. 
 
Ha en trevlig resa!
 
 

Kommentera här: