Den gamla puben

Det finns ganska många pubar i London - flera tusen faktiskt - och ganska många är ganska gamla.
 
En av de mer kända är Ye Olde Cheshire Cheese i the City of London. Puben ligger lite hemligt till, i en trång gränd som leder från Fleet Street, in under en byggnad och där hittar du den på höger hand. Den har funnits sedan 1538, men när det stora branden 1666 förstörde stora delar av London så brann även Ye Olde Cheshire Cheese. Så fort lågorna släckts byggdes den upp igen, och verksamheten kom snabbt igång. En del av affärerna verkar dock ha varit av... låt oss säga det lättfotade slaget, då vissa delar av lokalen tycks ha varit en bordell. När man renoverade under 1960-talet hittade man nämligen kakel med ekivoka bilder av damer och herrar. Kaklet togs varsamt ner och lämnades över till Museum of London, så fyndet gick inte förlorat.
 
Kommer du hit en kylig höstdag kan du värma dig vid en av brasorna som sprakar hemtrevligt. Missa inte att gå ner för de smala trapporna till de gamla källarvalven som är flera hundra år äldre än resten av puben. Här kan ju avnjuta en pint och lite pubmat, precis som på alla andra pubar men med skillnaden att du nästan kan höra historiens vingslag. Jag rekommenderar dock att du inte går hit på en söndag, då det kan vara stängt (precis som så mycket annat i the City är under helgerna) 
 
Puben är även känd för att berömda personer, framförallt författare, druckit och ätit här. Kanske var det pubens undangömda läge, murrigheten eller de nämnda sidoaffärerna som lockade? En som till och med nämnt Cheshire i sina böcker är Charles Dickens, och andra kunder inkluderar Mark Twain, Arthur Conan Doyle och PG Wodehouse. Och så Den svenska guiden förstås (fast jag är väl inte så vidare känd författare då...).
 
 

 
 
 

Kommentera här: