En blomstrande höjdpunkt

 (Om covid-19 inte fanns skulle följande hända denna vecka)
 
Så var det dags för årets höjdpunkt för alla trädgårdsälskare; ikväll öppnar Chelsea Flower Show med en galakväll för speciellt inbjudna gäster och med kunglig glans. Om ni nu hör till skaran som blivit inviterad till detta exklusiva event så kan det hända att du träffar drottning Elizabeth eller någon annan kändis. Denna trädgårdsmässa har nämligen sedan starten för drygt hundra år sedan varit en av höjdpunkterna i den kungliga kalendern. I vissa kretsar finns det en handfull sociala tillställningar man inte får missa och Chelsea Flower Show är en av dem. Hit kommer man både för att träffa vänner och för att njuta av allt som mässan har att erbjuda.
 
Det första som möter en efter att man gått in genom grindarna är en marknadsgata med allehanda trädgårdsprylar, men det finns mängder av försäljare spridda runt hela området. Till höger, parallellt med gatan, finns de flesta stora trädgårdarna som anlagts endast för denna vecka - resten av året är detta ett stor öppen yta som tillhör Royal Hospital Chelsea. Dessa bedöms och belönas med medaljer av olika valörer och att som trädgårdsarkitekt få en guldmedalj här kan närmast jämföras med att vinna OS. Förutom dessa finns också miniträdgårdar som får igång odlingslusten. Här kan man hitta idéer för sin egen gröna plätt, oavsett storlek.
 
Förutom visningsträdgårdarna, som alla är 100% uppbyggda endast för denna vecka, med träd, buskar, blommor, stenar etc, och försäljningstälten så finns mycket annat att se. Pelagoner i mängder, orkidéutställning, föreläsningar och annat intressant. Lätt det största som händer i den engelska trädgårdskalendern och varje kväll har BBC en timmeslång sändning med intervjuer och sammanfattning av dagen - bara det ger väl mer än en hint om hur stort detta är!
 
Det finns så mycket att inspireras av, både för den med en stor parkliknande trädgård, en kolonilott, en balkong eller ett grönt, blommande hem om man inte har tillgång till en uteplats. Det finns något för alla, så dags att planera in ett besök nästa år!
 
...men 2020 är Chelsea Flower Show stängt för besökare. Fältet framför Royal Hospital är tomt och öde. Den vanliga aktiviteten med lastbilar och byggare som borde pågått i veckor i förväg är inställd. MEN, för att ändå inspirera ordnar arrangören Royal Horticultural Society en virtuell show, där de erbjuder lite gott och blandat, med intervjuer, tips och annat. Kolla in deras hemsida för mer info.
 
 
 
 
1 Lena i Wales och Spanien:

skriven

Jag visste int ens att du bloggade. Kul att hitta till dig.
Jag besökte Chelsea Flower Show för två år sedan. En upplevelse.
Så sorgligt att den inte är på gång i år, men går naturligtvis inte p g a corona.
Ha det bra!

Svar: Hej Lena! Hoppas allt är bra. Jag har varit lite snål med inläggen, minst sagt, men nu har jag både tid och lust att blogga så det är bäst att passa på! Visst är det trist att det inte är någon mässa i år. Har haft förmånen att kika runt lite helt gratis några gånger, då jag jobbade med ett cateringuppdrag där under några års tid. Fantastiskt fint!
Den svenska guiden

Kommentera här: