Kungliga åkdon

Hur ser det ut i drottningens stall? 
Vilken av hennes vagnar är den finaste och vilken är äldst?
Vad heter hennes hästar?
 
Svaren på dessa frågor får du om du besöker the Royal Mews som ligger vid Buckingham Palace. Hovstallet är öppet för besökare från februari till november och här hittar du många av de kungliga vagnarna som används vid olika officiella tillfällen. Vad sägs om bland annat dessa godbitar:
  • the Gold State Coach, som skymtar på den första bilden under texten. Vagnen från 1700-talet har använts vid alla brittiska kröningar sedan 1821, samt vid olika jubileum och kungliga bröllop. Den har fantastiska detaljer och det behövs åtta hästar för att dra den 4 ton tunga vagnen. 
  • the Diamond Jubilee State Coach var ursprungligen tänkt för att markera drottingens 80-årsdag, men den hann inte bli klar i tid. Kronan som kröner vagnens tak är gjort av trä från Lord Nelsons båt the Victory och andra mindre träornament kommer bland annat från the Tower of London, Westminster Abbey, Edinburgh Castle och ett antal andra slott och katedraler i Storbritannien. 
  • the Irish State Coach (nedre bilden) används bland annat ofta vid öppnandet av parlamentet varje år. Den byggdes av John Hutton & Sons of Dublin och när drottning Victoria fick se vagnen på utställningen the Great Industrial Exhibtion 1853 blev hon så förtjust i den att hon köpte den. Efter hennes make Alberts död 1860 ville hon inte använda guldvagnen, utan den här blev istället hennes favorit för högtidliga tillfällen.  
  • Ett antal mindre vagnar och slädar som använts för nöjen eller av de kungliga barnen, alltså sådana som vi inte normalt får se i officiella sammanhang. 
 
Royal Mews är i allra högsta grad en levande arbetsplats och inte bara ett museum. De som jobbar här är ansvariga för drottningens resor, och det finns även modernare fortskaffningsmedel i form av några bilar att beskåda. Du kan för det mesta även träffa de kungliga hästarna här. På sommaren är de flesta på grönbete, men åtminstone ett par brukar finnas i stallet. Vid mitt senaste besök var den äldsta kungliga kusen, Daniel, på plats med en nykomling i flocken. Raserna man använder för att dra alla de tjusiga vagnarna är antingen Windsor Greys eller Cleveland Bays. 
 
Under sommarhalvåret ingår en guidad tur i biljettpriset och även om man får reda på mycket genom att läsa på alla skyltar så är det värt att följa med en av de duktiga berättarna. De vet det mesta om stallen, hästarna och de olika fordonen som finns här. Jag som gammal hästtjej tyckte såklart att det var roligt att se ridhuset, de fina vagnarna och stallet med alla namn uppsatta över spiltorna. Det är en fin helhetsupplevelse och intressant för alla åldrar - rekommenderar ett besök för barnfamiljen med djurintresse!
 
 
 
 
1 Lotta eriksson:

skriven

Låter intressant, jag är också gammal hästtjej

Kostar det???

Svar: Ja, det är jättefint! De tar entré, men det är inte så dyrt: £10 för vuxna och £5.80 för barn 5-17 år. Väl värt det tyckte jag.
Den svenska guiden

Kommentera här: