Klassiska varuhus i London

Varje år kommer hundratusentals, ja till och med miljoner besökare till London för att shoppa. Många av dessa väljer att knalla på Oxford Street och är man riktigt shoppingsugen och vill kolla in alla butiker där så tar det en hel dag utan problem. Andra väljer istället att koncentrera sig på stora varuhus där det finns ett brett urval. Alla har sina favoriter och till mina hör Debenhams och John Lewis som båda har bra sortiment i varierande prisklasser. London har också flera av världens mest kända affärshus och här kommer en kort presentation av dessa för alla shopaholics: 
 
Harrods
Kanske världens mest kända butik. Deras motto är Omnia Omnibus Ubique, vilket betyder ungefär "Allt för alla, överallt" och det stämmer verkligen på detta lyxiga shoppingtempel. Vill du köpa en hatt, laxbakelser, pennor, diamanter, en hundvalp, en Rolls Royce eller nya sängar? Harrods har allt, och finns det inte i sortimentet så tar de hem det du vill ha. De har till och med en mäklarbyrå knuten till företaget. Dock har ju allt ett pris, och i detta fall betyder det oftast att det är dyrt. Jag vill ändå rekommendera ett besök i denna 90 000 m2 stora butik när du är i London, för det är en upplevelse att stiga in genom dörrarna, hälsas välkommen av en vakt i grön livré och sedan titta på allt vackert. Missa inte matavdelningen - unna dig en god bakelse eller en pajbit att ta med till Hyde Park för en picknick efteråt.
(87-135 Brompton Rd, närmaste tunnelbana: Knightsbridge)
 
Harvey Nichols
Nästan granne med rivalen Harrods hittar du Harvey Nicks, en butik som funnits i Knighsbridge sedan 1830-talet. Det är framförallt ett modevaruhus, mer trendigt än grannbutiken och de har ofta spektakulära fönsterdekorationer som bara de är värda ett besök. Entréplan har som på många andra varuhus en mycket välsorterad kosmetikavdelning, den har nyligen renoverats och utökats med en skönhetssalong i världsklass. I övrigt är det som sagt var mode som dominerar på fem av de totalt åtta våningarna. På översta plan finns en lyxig livsmedelsbutik med en trevlig delidisk, café och restaurang. Kuriosa: om du gillar Absolutely Fabulous så är detta Edina och Patsys favoritbutik. 
(109-125 Knightsbridge, närmaste tunnelbana Knightsbridge)
 
Fortnum & Mason
Få butiker är så genuint engelska som Fortnum & Mason. Grundad av den kungliga lakejen William Fortnum och hans kompanjon Hugh Mason 1707 är det en av Londons äldsta affärer. Framför allt är de kända för sina hampers; det vill säga picknick- och presentkorgar med blandat innehåll. De finns i olika prisklasser och med olika teman och är en populär julklapp både bland företag och privatpersoner. Fortnum's är också ett utmärkt val när du ska inhandla te. De har stort sortiment av hög kvalitet och du kan både köpa med hem och dricka det på plats i deras fina afternoon tea i the Diamond Jubilee Tea Salon, som öppnades av självaste Elizabeth II. F & M är givetvis kungliga hovleverantörer och en av drottningens favoritbutiker.
(181 Piccadilly, närmaste tunnelbana: Piccadilly Circus eller Green Park)
 
Liberty
Vid första anblicken kan man lätt tro att huset som inrymmer Liberty är gammalt, kanske rentav från Tudortiden. Så är inte fallet; det byggdes under 1920-talet. Affärsverksamheten är dock runt 50 år äldre, och deras grund har alltid varit tyger och lyxvaror. Några steg bort på Regent Street och Oxford Circus är tempot högt, men när du stiger in genom dörrarna till varuhuset så ändras atmosfären direkt och det känns som en oas mitt i det pulserande affärslivet runt omkring. Det är fortfarande tyger och mönster som de är mest kända för, och "alla" fina damer i London har minst en scarf från Liberty. Layouten är luftig, vilket ger ytterligare en känsla av flärd och det genomgående temat med mörka träslag förhöjer den lyxiga stämningen. De stödjer en mängd brittiska designers och här hittar du både nutidens och framtidens modeskapare.
(Regent Street/Great Marlborough Street, närmaste tunnelbana: Oxford Circus)
 
Selfridges
Känd från tv-serien med samma namn, grundad av den amerikanske affärsmannen Gordon Selfridge och en gigantisk byggnad på Oxford Street. Här hittar du det mesta du kan behöva för ditt lite lyxigare liv, men i motsats till de andra varuhusen jag nämnt så har Selfridges även "vanliga" märken för den breda massan och inte bara dyra designers. Är du en chokladfantast så har de ett gott sortiment för dig! De har även flera restauranger och caféer och den bästa finns givetvis på takterrassen som byter skepnad med jämna mellanrum - under sommaren 2017 är det Calefornian Style som gäller, och du bör boka bord innan.  
(400 Oxford Street, närmaste tunnelbana: Bond Street)
 
 
 
 

Kommentera här: