Londons mest centrala punkt

Trafalgar Square. Mitt i London. Navet som staden lever runt. 
 
Torget byggdes under 1800-talet efter en idé om en plats där alla Londonbor skulle kunna mötas, fira olika högtider och speciella händelser. Dessutom skulle det vara en kulturell mötesplats och den visionen stärktes ytterligare när man började planlägga för ett konstmuseum, det som nu är National Gallery. Från början skulle torget namnges efter kung William IV, men man ändrade namnet till fördel för en hyllning till admiral Nelson, Englands hjälte efter slaget vid Trafalgar 1805. Statyn till hans ära restes 1843 och än idag blickar han ut över staden och bort mot havet. 
 
Ända sedan torget öppnades för allmänheten 1844 så har folk strömmat hit för allt från politiska demonstrationer till firandet av både nyårsafton och det kinesiska nyåret. Det har hänt mer än en gång att jag promenerat förbi och fångats upp av någon händelse, som till exempel världens (?) största kuddkrig, Prideparaden, olika demonstrationer, Diwalifestival (indisk högtid) och julkonsert i samband med att den norska julgranen tänds (varje år skänks en gran av Norge som tack för hjälpen under andra världkriget). Vid stora idrottsevenemang som OS och liknande har de ofta storbildstv på plats, och när World Cup i rugby spelades i Storbritannien under 2015 förvandlade man torget till en stor fan zone.  Andra evenemang under året är bland annat den stora St Patrick's Day Parade då man firar Irlands skyddshelgon och West End Live, då man kan höra stycken från ett stort antal kända musikaler. På Trafalgar Square händer det nästan alltid något och är det inte någon parad, festival eller demonstration så kan man alltid titta på gatukonstnärerna och annan underhållning utanför National Gallery. 
 
Vill du veta mer? Min guidade promenad runt Westminster avslutas vid Trafalgar Square och du får möjlighet att höra fler historier och se allt på riktigt!
 
Några roliga fakta får avsluta detta inlägg: 
 
* Tidigare var torget (ö)känt för alla duvor, men sedan 2003 är det förbjudet att mata dem på Trafalgar Square. Till stor del beror förbudet på att de dels ses som ett hälsoproblem och dels förstör deras bajs statyer och annat.
 
* Innan statyn på Nelson hissades upp åt ett antal herrar som varit delaktiga i bygget en middag uppe på den 44 meter höga plinten - inget för den höjdrädde direkt. 
 
* Det finns en sägen som säger att om du klappar lejonen på Trafalgar Square kommer du återkomma till London, så glöm inte det vid ditt besök i staden!
 
 
 
 
 

Kommentera här: