Det största pojkrummet i London

Imperial War Museum. Själva namnet låter ju både pompöst och våldsamt på en och samma gång. Faktum är att det här är ett av Londons både intressantaste och mest missade museum, iallafall när det gäller svenska besökare i staden. Dels ligger det lite avsides och man måste åka buss eller ta en lite längre promenad än vanligt i ett område man annars kanske inte besöker, dels är det en del av historien som är mer brittisk än mycket annat. Det kallas ibland för det största pojkrummet i London, och det är ett passande namn med alla spännande föremål!
 
Faktum är att även om man inte är intresserad av krigshistoria så är det ett fantastiskt ställe att besöka, med permanenta utställningar om bland annat första och andra världskriget. I den stora, öppna hallen som möter dig rakt fram från entrén sett kan du se en Spitfire från WWII, en Luftwaffebomb och andra större föremål och fordon. Till utställningen om första världskriget hör bland annat uniformer, personliga historier och en kopia av en skyttegrav. Är du mer intresserad av fordon av olika slag ska du absolut inte missa avdelningen med bilar, båtar och flyg från andra världskriget. Det finns även andra permanenta utställningar, bland annat om Förintelsen, the Holocaust Exhibition (kan dock upplevas som otäck för mindre barn) och man har även tillfälliga utställningar. För att besöka de senare behöver du betala en slant, men annars är entrén till själva museet och allt permanent gratis. 
 
Vid mitt senaste besök hade jag med en åttaåring och han var fascinerad av alla prylar som fanns att se. Vi gick igenom första och andra världskriget och det fanns mycket spännande att kolla på och fråga om. Besöket uppskattades både av vuxna och barn, och efteråt passade vi på att köpa lite roliga presenter i butiken (den som ligger på plan 0 är den bästa). 
 
Imperial War Museum är visserligen ett krigsmuseum, men det visar även så mycket mer; en bit av vår moderna historia och hur människor levde under första halvan av 1900-talet. Jag rekommenderar en avstickare hit, men planera in ordentligt med tid för det finns mycket att se i de välproducerade utställningarna. 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: