Den stora branden

Den 2 september 1666.
Tidigt på morgonen, ja när det tekniskt sett fortfarande var natt, startar en brand i Farriners bageri på Pudding Lane nära Billingsgate i London. Hade brandväsendet fungerat som idag så kanske det bara blivit en mindre eldsvåda, men istället utveckades det till en katastrof som förstörde fyra femtedelar av det ursprungliga London, staden som låg innanför den gamla romerska muren. 
 
Efteråt har man konstaterat att det var främst tre faktorer som hjälpte lågorna i dess framfart. För det första var släckningsarbetet oorganiserat och trots att Pudding Lane ligger relativt nära floden så fungerade inte langningen av vattenhinkar för att döda branden. För det andra var det en ganska blåsig dag och vinden hjälpte lågorna att snabbt sprida sig vidare melland de tätt byggda husen. Den tredje avgörande faktorn var Londons lite mesige borgmästare. Han var den som beslutade - eller i det här fallet INTE beslutade - om att riva brandgator för att på så sätt hindra branden från att spridas. Eftersom han även skulle bli betalningsskyldig för de hus som behövdes rivas för att stoppa eldens framfart, så undvek han det i det längsta, och det längsta visade sig vara för länge. 
 
Branden rasade vilt och otämjbart i fyra dagar och när den till slut hade nått över stadsmuren och närmade sig Westminster så skickade kungen in sina trupper för att få stopp på lågorna. Vid Fetter Lane finns idag en liten staty som visar var branden stoppades i sin framfart västerut. I norr stannade den av vid Smithfields och Cripplegate, medans man i öster fick bukt med den nära Towern och innan den nådde krutförråden där. 13,500 hus förstördes, 70.000 människor blev hemlösa och the City of London blev sig aldrig riktigt likt igen. 
 
Under denna helg då man uppmärksammar att det är 350 år sedan the Great fire of London, den stora branden, kan du delta i olika event. Bland annat kommer man bränna en jättekonstruktion av trä som föreställer det gamla London. Evenemanget kan följas från flodens strand på söndag. Hitta mer information genom att klicka på denna LÄNK.
 
Under den svenska guidens promenad "Från romare till rika bankirer" får du veta mer om branden och följa lite av dess väg genom the City of London. Läs mer på hemsidan
 
 
Gammal karta som visar den stora brandens omfång. 
(Bild lånad från British Librarys hemsida)
 

Kommentera här: