Guy Fawkes Day (varning för läskiga detaljer...)

Den 5 november 1605 var det meningen att kung James I och hans parlament skulle sprängas i luften. En grupp män hade planerat och förberett för attentatet i flera månader, men kungen fick i sista stund ett förhandstips på att något var i görningen och sände ut sina soldater för att genomsöka Palace of Westminster. I en underjordisk gång, sittandes på krutunnor och redo att tutta på hittade de en man vid namn Guy Fawkes, en av konspiratörerna.

Efter att ha förts till Towern och torterats i ett par dagar så erkände herr Fawkes hela planen (vissa delar var ju svåra att förneka efter att ha tagits på bar gärning) och övriga konspiratörer antingen fångades och avrättades eller dödades i samband med infångningen. Guy Fawkes själv fick ett gruvligt straff, där han blev "hung, drawn and quartered", dvs först dragen efter en häst genom staden till avrättningsplatsen (i det här fallet utanför Palace of Westminster, slottet han tänkt spränga). Där hängdes han sedan till han var nästan död, innan han togs ner och blev kastrerad, fick sin mage uppsprättad och inälvorna utdragna för att brännas framför ögonen på den döende fången. Hans kropp delades i fyra delar som skickades till landets fyra hörn som avskräckande exempel och huvudet sattes på en påle på London Bridge. Det vanliga straffet för en förrädare alltså!

Ett år senare bestämde kungen att dagen då han överlevde attentatet skulle firas, och än idag tänder man brasor som skolbarn kastar små Guy Fawkesdockor på. Till firandet hör också påminnelsen om sprängningen som inte blev av och det smälls av både privata och stora, förstaklassiska fyrverkerier runt om i landet. Firandet brukar hålla på runt en vecka, men höjdpunkten är naturligtvis den 5 november.

    Remember, remember! 
    The fifth of November, 
    The Gunpowder treason and plot; 
    I know of no reason 
    Why the Gunpowder treason 
    Should ever be forgot! 

 

Kommentera här: